Egipat posle osam godina domaćin vojnih vežbi sa SAD

Izvor: B92, 05.Sep.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat posle osam godina domaćin vojnih vežbi sa SAD

Kairo -- Egipatska vojska je saopštila da će od 10. septembra biti domaćin manevrima sa američkim vojnicima prvi put posle osam godina.

Portparol vojske Tamer el-Rifai je danas rekao da će desetodnevne vežbe pod nazivom "Sjajna zvezda" (Bright Star) početi 10. septembra.

Zajednične vojne vežbe su se održavale na svake dve godine od 1981, ali ih je vlada predsednika SAD Baraka Obame 2011. odložila posle pada dugogodišnjeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a 2013. i potpuno otkazala pošto su pripadnici egipatskih snaga bezbednosti ubili stotine ljudi prilikom razbijanja sedećih demonstracija.

Sadašnji predsednik Donald Tramp je hvalio Egipat kao ključnog saveznika protiv terorizma ali su SAD prošlog meseca smanjile ili odložile vojnu i ekonomsku pomoć Egiptu u iznosu oko 300 miliona dolara zbog zabrinutosti oko ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Egipat posle osam godina domaćin vojnih vežbi sa SAD

Izvor: Blic, 06.Sep.2017, 00:13

Egipatska vojska je saopštila da će od 10. septembra biti domaćin manevrima sa američkim vojnicima prvi put posle osam godina...Portparol vojske Tamer el-Rifai je danas rekao da će desetodnevne vežbe pod nazivom "Sjajna zvezda" (Bright Star) početi 10. septembra...Zajednične vojne vežbe su se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.