Ban Ki Mun za mirnu tranziciju u Egiptu

Izvor: Studio B, 06.Feb.2011, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun za mirnu tranziciju u Egiptu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je u Minhenu da je "uredna i mirna" tranzicija u Egiptu od suštinskog značaja za mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca.

"Egipat je imao važnu stratešku ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku. Predsednik Egipta Hosni Mubarak je imao ključnu ulogu u postizanju pomirenja", rekao je Ban Ki Mun u Minhenu gde se održava godišnja Konferencija o bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Zbog toga smo zabrinuti i želimo tranziciju na miran i uredan način, bez negativnog uticaja na mir i stabilnost u tom regionu", dodao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je danas učestvovao na sastanku " kvarteta" za Bliski istok, na kojem su bili američki državni sekretar Hilari Klinton (Hillary Clinton), šef diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton (Catherine Ashton) i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kvartet je posle sastanka ocenio da je od "imperativnog" značaja da se pokrenu mirovni pregovori, blokirani od septembra prošle godine. Ban Ki Mun je ocenio da bi naredni sastanak kvarteta trebalo da bude u okviru ministarskog sastanka Grupe osam (G8), 26. i 27. marta u Parizu.

Hilari Klinton je posle sastanka rekla da SAD podržavaju dijalog između egipatskih vlasti i opoziocionog pokreta Muslimansko bratstvo, koji treba danas da počne. Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) ocenio je danas u Minhenu da je neophodna "miran razvoj događaja" u Egiptu.

"Ako se razumno reaguje, biće uspostavljene vrednosti poštovanja ljudskih i građanskih prava", rekao je Vestervele ali i upozorio da postoji "opasnost da ekstremisti iskoriste priliku i nametnu svoja radikalna rešenja".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.