Izvor: B92, 27.Sep.2018, 01:21

Šta je najbolja investicija danas i kako je politika ubila jedan posao

Šta je najbolja investicija danas i kako je politika ubila jedan posao

Metropole u ovom delu Evrope, diče se, svaka svojim, na svoj način posebnim zdanjima. Ono što im je zajedničko jesu – kranovi. I sve ih je više.

Vire iz prestonica, prkose pored kula, samuju na poljanama...

Gradi se u centralnoj i istočnoj Evropi, ali da li je tržište nekretnina na vrhuncu? Gde se to danas najviše gradi i šta? Koliku ulogu igra politika kod investitora, prate li se inovacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da li je vreme za nove, drugačije kranove, neke koji će da grade "frendli" zgrade?

Učesnici CEE Property Forumu u Beču, pokušali su da odgovore na ova pitanja ali i postave nova.

Krize u nekretninama, čini se, nema, a trenutno je vruće tržište logističkih nekretnina i to je oblast gde najšeće može videti investitor danas. Pre nekoliko godina svaki ozbiljan igrač bi bežao od ovog sektora jer, prosto, nije bilo aktivno. Danas, menjaju se navike potrošača, klijenata, ali i samih ulagača. Tako je kompanijama bitno da imaju potpunu logistiku, odnosno svoje centre odakle se šire. To se, svedoče direktori ritejl kompanija, trenutno pokazalo kao jedna od najboljih investicija danas.

Logistički prostori su postali meta posebno s usponom e- trgovine na ovim prostorima, koja će nužno zahtevati mesta za skladišnje robe, objasnili su na panelu posvećenom novim strategijama finansiranja. Istovremeno, trend prati tržište poslovnog prostora koje je na veoma visokom nivou, ali taj bum bi mogao da splasne u narednim godinama, navode učesnici foruma, koji je okupio sve najbitnije igrače na tržištu nekretnina, konsultante, predstavnike bankarskih i građevinsskih i finansijskih kompanija, investitore...

Šta će doneti budućnost, teško je predvideti, rekli sui učesnici panela "Kako osmisliti zgrade za sledeću generaciju". Kao razlog za to uglavnom navode brzinu kojom se tržište menja, i sigurni su da će doneti mnoge izazove. Već je primetan rast rente i pad prihoda, ali uprkos rizicima, oblast nekretnina u ovom delu Evrope, ostaće atraktivna. Dalje, neki od nekretninara brinu da neće biti tako lako naći nove poslove, i da će za sve usluge morati da plate više.

Zbog toga bi trebalo gledati alternative, i pratiti ponašanje ljudi, jer "kako se menja tržišno okruženje, tako se menja i ponašanje naših klijenata. Sa manje dostupnim kvalitetnim proizvodima, investitori preuzimaju veći rizik kako došli do najbolje opcije“, čulo se na investicionom panelu.

Tako da će i te kako biti trke da se ne izgubi prilika. Igru će voditi menadžment. Odnosno, kvalitet investicije neće određivati tip, već dobro upavljanje. Lokacija će, ističu, kod mnogih odluka i dalje biti presudna. Osim neizvesnosti koju će dozirati godine koje dolaze, izazov će biti i briga o sadašnjoj generaciji, koja i dalje mora da radi S tim u vezi, panelisti ističu da se moraju razumeti potrebe različitih branši, ono što bi želeli psiholozi, naučnici, u kakvom prostoru bi oni voleli da stvaraju...Oni koji sada nemilice ulažu u kancelarijski prostor, moraće da misle o tome da mnogi poslovi budućnosti neće podrazumevati kancelariju, a i virutelnih prostora biće sve više.

Postoji određeni trend kada je reč o strukturi samih poslovnih prostora. Tako su učesnici panela ukazali da u ovom regionu čak počinje da smeta što su sve poslovne zgrade iste, i zameraju što se zanemaruju kulturne razlike.

Zašto su odjednom sve zgrade visoke? Zašto nema onih koji će vas kupiti na prvi pogled svojom neobičnošću, bilo je jedno od pitanja koje se glasno čulo u sali bečkog Imperijal hotela.

"Pre 20 godina nije se dešavalo da vodite ljude u obilazak firme i da kandidat ne prihvati posao jer mu se ne dopada izgled zgrade", jedna je od poruka koju su panelisti poslali publici u sali, gde su upravo sedeli magovi ritejla, aludirajući na promene koje su evidentno nužne.

Želja za investiranjem, odluka, obezbeđena sredstva i odabrana lokacija nije dovoljno investitorima da bi posao bio uspešan. I dalje se u ovom delu Evrope susreću sa neprilagođenim zakonima, sporim pravnim i birokratskim procedurama, nekada pravnom nesigurnošću i često političkim tenzijama.

Gotovo da nema države CEE regiona gde ne postoji aktuelni politički skandal.

Iz BNP Paribas ipak dodaju da bi, kada se govori o političkim rizicima, trebalo gledati ceo svet, a ne samo situaciju u regionu.

O cenama se međutim, stidljivo govorilo. S druge strane, nimalo nisu bili stidljivi oni koji su govorili o digitalizaciji i tome da li će nam posao oteti roboti.

Stručnjaci koji su govorili na ovu temu, teše da ne bi trebalo da se plašimo robotizacije, već da tražimo u tome priliku. Kako ističu, najbolja kombinacija je relacija čovek-mašina. Digitalizacija će neminovno promeniti naše živote, i način na koji poslujemo pre svega, i oni koji se bave nekretninama bi trebalo i te kako da da se uključe u proces. Jedan od načina je korišćenje i usvajanje alata i sve popularnija PropTech tehnologija.

Najvažniji od tih alata su: VR i AR, robotika, blokčejn, smart zgrade, dronovi, 3D štampanje, autonomna vozila. Iako su različiti nivoi digitalizacije prisutni u različitim sektorima, činjenica je da je ima svuda.

Prema podacima koji su izneti na forumu, 44 odsto poslova sa nekretninama trenutno može da bude automatizovano. Veštačka inteligencija će pomoći da se shvate navike potrošača, koje će dalje rezultirati u sektoru maloprodaje. Podaci su nova nafta i njihovo korišćenje pomoći će da se optimizuje rad zgrade, ili kuće, sve tako da to bude "topli dom". Ali je potrebno mnogo da se radi na tome.

Džejms Dirzli, suosnivač Unissu, slikovito je to objasnio: "Prop Tech je kao tinejdžerski seks. Svi pričaju o tome, svi misle da drugi to rade, ali zapravo, niko ne zna šta radi i šta bi tačno trebalo da radi", rekao je.

Za njegov govor tražila se stolica više, a on je objasnio između ostalog, da je prop tech tek malo parče kada je reč o digitalizaciji tržišta nekretnina i da je ključno da se promeni kod ljudi način razmišljanja, ne samo tehnologija.

Dao je predloge: "Ne guraj glavu u pesak, budu otvoren za promene, ne gubi resurse i deluj odmah".

Pa, pre svega bi trebalo da se nađemo na mapi investitora koji ne poznaju region. Zbog toga su važni forumi kao što je CEE Property. Kod nas se i dešava mnogo toga i ima potencijala, samo bi trebalo druge obavestiti o tome, misle sagovornici B92.

Zašto smo još za neke nevidljivi, i kako da se nađemo na toj mapi, šta je to dobro što se radi na ovim prostorima i kako da pomognemo jedni drugima, čitajte uskoro na B92. net.

Osim toga, donećemo vam priče o tome kakav se to bum dešava u Rumuniji, umiru li šoping centri, nešto i o Airbnb...Ako ste propustili, na linku OVDE, pročitajte intervju sa jednim od direktora Špara koji nam je potvrdio planove za Srbiju.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.