Podsticajne mere za kupovinu novih stanova u Hrvatskoj

Izvor: S media, 14.Mar.2010, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticajne mere za kupovinu novih stanova u Hrvatskoj

Grupa savetnika i agenata na tržištu nekretnina u Hrvatskoj predlaže da svim gradjanima te zemlje koji u ovoj i idućoj godini kupe stan u novogradnji putem stambenog kredita, a koji tokom otplate ostanu bez posla, u razdoblju nezaposlenosti država podmiri trošak kamate na kredit.

To podmirenje troškova kamate, kako ističu, odnosilo bi se na period od najviše šest, a izuzetno devet meseci, dok bi kreditor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osigurao poček na otplatu glavnice, objavili su hrvatski mediji.

Ta mera oživljavanja tržišta nekretnina, koju predlaže grupa trgovaca nekretninama i konsultantska firma "Kolijers internešenel" (Colliers International), predstavljena je na jednom okruglom stolu.

Na tom skupu, u organizaciji "Kolijersa", predloženo je da kada se korisnik kredita ponovo zaposli onda počne da vraća dug državi i nastavi normalno vraćati kredit.

Ukoliko, medjutim, ne uspe da se ponovo zaposli, da se tek onda aktiviraju uobičajeni načini prisilne naplate kredita, navodi se u prijedlogu mera koji je dostavljen hrvatskoj Vladi, Ministarstvu graditeljstva, HUP-u, sindikatima, Hrvatskoj udruzi banaka i GSV-u.

Ta mera bi, prema mišljenju učesnika na tom skupu, imala izrazito povoljan psiholos

ski učinak na potencijalne kupce stanova, što je ključno, jer je glavni razlog zastoja u prodaji strah od zaduživanja zbog mogućnosti gubitka posla.

Tom merom bi, kako se procenjuje, bilo obućvaćeno najmanje 3.000, a najviše 10.000 stanova i vredela bi najviše dve godine, odnosno do izlaska iz recesije, ili do njenog opoziva.

Predlagači ističu pozitivne uticaje ovakve mere u Češkoj i Slovačkoj.

Predsednica Uprave "Erste nekretnina" Ilijana Jeleč je navela primer da kada bi realizacija ove mere obuhvatila prodaju svih 10.000 novoizgradjenih, a neprodatih stanova, da bi to državu koštalo 13,5 miliona kuna (1,85 miliona evra) godišnje, uz pretpostavke o prosečnom iznosu kredita od 500.000 kuna i stopu pada zaposlenosti od sedam odsto u 2010.

Ona ističe da je to izrazio konzervativan proračun, jer će po procenama analitičara zaposlenost pasti znatno manje od sedam odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.