Nove cene nepokretnosti u Beogradu: Koga sve čeka veći porez sledeće godine?

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 17:02

Nove cene nepokretnosti u Beogradu: Koga sve čeka veći porez sledeće godine?

Beograd -- Sledeće godine na teritoriji glavnog grada stupiće na snagu nove cene po kojima će se obračunavati porez na zemljište i nekretnine.

Zvanična Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu objavljena je u Službenom listu grada Beograda.

Ona stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, kako se navodi, primenjuje se od 1. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2021. godine.

Prosečne cene stambenog kvadratnog metra ponegde su povećane i za skoro 12.000 dinara, što za pojedine građane znači da će od naredne godine moći da očekuju i nešto veća poreska rešenja.

Stanovi i kuće

Ono što većinu Beograđana zanima jesu cene koje se odnose na stambene prostore, a na polju stanova cene rastu u svim zonama sem u šestoj (71.052 u odnosu na 68.035 dinara) i zoni specifičnih namena (63.789 u odnosu na 62.524 dinara). Ostale cene su uvećane, najviše u prvoj - ekstra zoni poslovanja koja beleži skok sa 195.052 na 206.838 dinara.

U koloni koja se odnosi na kuće za stanovanje može se uočiti da su prosečne cene za 2021. godinu manje u četiri zone: prvoj - ekstra zoni poslovanja, kao i trećoj, četvrtoj i sedmoj.

Zemljište

Ako se uporede ovogodišnje i buduće prosečne cene kvadratnih metara, vidi se da je u kategoriji građevinskog zemljišta došlo do poskupljenja u svim zonama, sem u zoni ulaznih pravaca (trenutno iznosi 7.399 dinara, buduća cena će biti 6.422 dinara). Poskupljenja idu od onih minimalnih, kao što je slučaj petom zona koja sada stoji više za svega tri dinara (promena sa 2.897 na 2.900 dinara za kvadratni metar), do onih od više hiljada dinara - takav primer beleži se u okviru prve zone koja za 2020. godinu iznosi 63.707, dok za 2021. godinu 66.946 dinara.

Kada je poljoprivredno zemljište u pitanju, situacija je ista - prosečni kvadratni metar pojeftinio je samo u jednoj zoni i to zoni specifičnih namena, sa 116 na 109 dinara, ostale zone poskupljuju. U okviru kategorije šumskog zemljišta nove cene snižene su samo u osmoj zoni (sa 68 na 66 dinara).

Kako se napominje u Odluci, neizgrađeno građevinsko zemljište, koje se koristi isključivo za gajenje biljaka, odnosno sadnog materijala ili šuma, za svrhu utvrđivanja osnovice poreza na imovinu za 2021. godinu razvrstava se u poljoprivredno, odnosno u šumsko zemljište.

Gajenjem biljaka, odnosno sadnog materijala ili šuma, smatra se gajenje (jednogodišnjih, dvogodišnjih, odnosno višegodišnjih) biljaka ili gajenje sadnog materijala, odnosno gajenje šuma, koje je klasifikovano u oblasti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, u skladu sa propisom kojim se uređuje klasifikacija delatnosti.

Poslovne zgrade i garaže

Poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti beleže procentualno najmanje primera skoka cene i oni se vide samo za četiri zone: prvu - ekstra zonu poslovanja, treću, osmu i zonu zaštite zelenila 1.

Naposletku, za garaže i garažna mesta u 2021. godini očekuju se više prosečne cene kvadratnog metra za sve zone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.