Među imovinom koju je Direkcija oduzela su vile, slike, torbica Merilin Monro...

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među imovinom koju je Direkcija oduzela su vile, slike, torbica Merilin Monro...

Za deceniju, koliko je ove godine navršila, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom primila je 280 rešenja o privremenom oduzimanju imovine za koju se sumnja da potiče od kriminala i oduzela je nekretnine, novac i zlato od 480 ljudi i 32 firme.

Oduzimano je sve i svašta - od kamenoloma, vila, stanova, garaža, poslovnih i stambenih zgrada, do umetnina. Na spisku se našla i torbica Merilin Monro, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je pre sedam godina oduzeta Milu Đuraškoviću. Navodno ju je kupio za milion evra, a ona se i dalje nalazi u depou Direkcije.

Iz onoga čime ona upravlja vidi se u šta su sve okrivljeni ulagali novac i kako su ga "prali". Tako Direkcija, recimo, upravlja i jednom oduzetom sportskom halom, zatim autobuskom stanicom, ali i sa dve trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj.

Osim što o imovini brine, ova državna institucija od nje i zarađuje novac za budžet. Od izdavanja nekretnina u zakup prihodovano je ukupno 241.967.385 dinara, a od prodaje privremeno oduzete pokretne imovine 9.840.697.

U Direkciji za "Novosti" navode da ona trenutno brine o impozantnom broju nekretnina. Na spisku je 78 kuća, 266 stanova, jedna poslovna, kao i zgrada za kolektivno stanovanje, sedam stambeno-poslovnih zgrada, 124 lokala i poslovna prostora, 81 garaža, pet apartmana i jedna kuća na Zlatiboru, apartman na Divčibarama, zatim na Kopaoniku, 49 hektara kamenoloma u Mionici, namenjenog za vađenje rizle, 33 hektara oranica u katastarskim opštinama Jamena i Privina glava (Šid), dve hale i tri benzinske pumpe (u Vranju i Paraćinu).

Direkcija čuva i 29 umetničkih slika čuvenih autora, od Milana Konjovića, Mila Milunovića i Nikole Graovca, do Janoša Mesaroša, Sergeja Aparina i Lazara Vozarevića. I oni su uglavnom oduzeti od Đuraškovića. U njenom depou je i 16 ručnih satova i oko 2.500 grama nakita razne finoće, a brine i o 20 privrednih društava, četiri hotela, pet restorana i jednom bifeu.

Od okrivljenih je privremeno oduzet i novac, a trenutno je u državnom sefu oko 84,5 miliona dinara, 2,5 miliona evra, 2.800 švajcarskih franaka, više od 21.000 američkih dolara i 20,41 funta.

"Trajno oduzet novac, kao i onaj koji je bio privremeno oduzet, pa potom i trajno, sa računa Direkcije automatski se prebacuje u budžet i Direkcija njime ne raspolaže", kažu za beogradski list u ovom organu.

U 90 predmeta, na osnovu sudskih rešenja, imovina koja je Direkciji privremeno poverena na čuvanje, vraćena je vlasnicima od kojih je i uzeta. Reč je o 39 kuća i 173 stana, 11 privrednih društava, četiri apartmana na Tari, Kopaoniku i Zlatiboru, 20 lokala, 235 hektara njiva, 40 hektara kamenoloma "Pravac" u Pirotu, jednom stovarištu sa asfaltnom bazom i mašinom za separaciju i drobilicom, u Pirotu. Vraćena je i poslovna zgrada u Pirotu, jedna benzinska pumpa, auto-perionica, sedam magacina, dva garažna mesta, 10 miliona evra i 62 miliona dinara.

Zaplenjena imovina iskorišćena u humanitarne svrhe, za vrtiće...

Plac u Šilerovoj ulici, oduzet od "zemunskog klana", u međuvremenu je, zaključkom Vlade dodeljen MUP, dva stana u Novom Sadu data su Vladi Vojvodine, a tri kuće na Tatarskom brdu i nekoliko stanova, koji su pripadali Šarićevom klanu - Gradu Novom Sadu. Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ustupljena je kuća za roditelje i decu iz unutrašnjosti, obolele od raka. Kuće, stanovi i poslovni prostor dati su na korišćenje i Opštini Zvezdara, Gradu Beogradu (za dečje vrtiće), Agenciji za restituciju, Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Zavodu za vaspitanje dece i omladine, Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju...

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.