Izmišljeni kriterijumi: Od šest velikih projekata pet prenaduvano

Izvor: B92, 06.Maj.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmišljeni kriterijumi: Od šest velikih projekata pet prenaduvano

Zagreb -- Kontrola sprovođenja Zakona o proceni vrednosti nekretnina lane je hrvatskom državnom budžetu uštedela 242,8 miliona evra (1,8 milijardu kuna).

Toliki iznos bio bi izgubljen na nivou cele države po osnovu izmišljenih procena vrednosti nekretnina u javnim investicijama kojima se i dalje služe ovlašćeni procenitelji.

Iako je Zakon o proceni vrednosti nekretnina donesen 2015. u procenama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i dalje služe izmišljenim kriterijumima.

Samo na lokalnom nivou utvrđeno je odstupanje od Zakona u ukupnom iznosu od 13,5 miliona kuna, koliko je bilo utvrđeno u čak 25 posto elaborata koji su došli na proveru u Ministarstvo graditeljstva, od čega se većina odnosi na Grad Zagreb, otkrio je na današnjem brifingu za novinare državni sekretar Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir.

"Radi se o značajnim iznosima koji su nastali na temelju procena napravljenih na temelju izmišljenih kriterijuma, kojima se mnogi procenitelji i danas služe, ali važno je da smo konačno dobili pravnu sigurnost i nadamo se da će s vremenom zakon u potpunosti zaživeti", kazao je Uhlir.

Veštake čiji elaborati nisu u skladu sa Zakonom, a od šest velikih projekata pet je precenjeno, ministarstvo je prijavilo državnom tužilaštvu, odnosno prekršajnim i kaznenim sudovima, koji bi trebalo između ostalog da utvrde je li bilo dogovora s gradonačelnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.