Cene nekretnina rastu uprkos padu potražnje

Izvor: B92, 17.Mar.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene nekretnina rastu uprkos padu potražnje

Ljubljana -- Slovenačko tržište nekretnina prošle godine se smirilo, broj transakcija nekretnina se smanjio za oko 10 odsto u odnosu na 2017. godinu.

A njihova ukupna vrednost za 5 odsto, navodi se u godišnjem izveštaju Gursa.

"Cene stambenih nekretnina nastavile su rasti uprkos padu prometa. Prošlogodišnji volumen prodaje smanjen je za sve vrste stambenih i poslovnih nekretnina, kao i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve vrste zemljišta", navodi Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) u godišnjem izveštaju o slovenačkom tržištu nekretnina, prenosi Capital.ba.

Najizraženiji je pad broja prodanih stambenih nekretnina u prošloj godini, uglavnom za stanove u višespratnim zgradama, a nešto manje za stambene kuće.

Najveći pad prodaje u stambenim nekretninama zabeležen je u Ljubljani i okolini, neznatan pad ili barem stagnacija broja prodaje prisutna je gotovo u celoj zemlji.

Pad prometa stambenih nekretnina posledica je nedostatka ponude novih zgrada i ubrzanog rasta cena kuća u poslednje tri godine, uprkos rastućoj potražnji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.