CENA KVADRATA STOJI, PRODAJA POČELA: Da li je pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2020, 09:06

CENA KVADRATA STOJI, PRODAJA POČELA: Da li je pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Dosta građana posle ukidanja vanrednog stanja počelo je da se interesuje i za gradnju kuća

Tržište nekretnina se pokrenulo. Posle višemesečnog zastoja prodaja stranova je krenula, ali uprkos najavama cena kvadrata nije pala i dalje se drži.

Raste broj oglasa u kojima se nude stanovi. U ponudama ima i novogradnje i starogradnje, a sve više je i stanova koje su vlasnici ranije izdavali na dan.

-Nezvanične informacije sa tržišta nam govore da se veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << broj ljudi opredeljuje za kupovinu nekretnine zbog glasina da će banke podići procenat učešća na 30 odsto. Za sada su cene stabilne i nema promena, kako cena starogradnje, tako i novogradnje, a razlog je verovatno povećano interesovanje- kaže menadžer u jednoj agenciji za nekretnine Anita Pešić.

Pešić očekuje veću ponudu tokom juna, jer, kako objašnjava, većina agencija u maju nije radila u punom obimu.

-Na prodaju će najviše uticati buduća ekonomska situacija u zemlji, uslovi kreditiranja, kao i sama ponuda novogradnje i starogradnje - ističe Pešić, i dodaje da od avgusta treba očekivati i intezivniji rast u izdavanju nekretnina.

Za sada, kako tvrdi, ne postoje indicije da će cene padati na tržištu nekretnina u narednom periodu. Stručnjak za nekretnine Milić Đoković ocenjuje da se kretanje na tržištu nekretnina praktično nastavilo tamo gde je stalo pre pandemije.

-Ako ne bude drugog talasa zaraze virusom, nadam se da neće biti drastičnih posledica, osim nešto što je u zaostatsku sa rokovima oko završetka radova- kaže Đoković.

Jedna od većih promena na tržištu nekretnina u Srbiji je to što se građani sve više odlučuju na kupovinu kuća sa dvorištem, na obodu grada, za razliku od prethodno popularnih stanova u centru.

, te tako ima mnogo upita i za lokacije za gradnju, tvrdi Kaća Lazarević, vlasnica jedne agencije za nekretnine u Srbiji.

Nova tendencija je tražnja kuća u okolini velikih naseljenih mesta, na oko 15 do 20 kilometara od centra grada, a gde se može živeti tokom cele godine. Pre pandemije virusa korona, prodaja ovakvih kuća je bila sporadična, a sada je takvih upita sve više i ovakav trend biće zasigurno nastavljen u budućnosti, ocenjuju poznavaoci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.