CBRE: Do 2020. 130.000 kvadrata novog poslovnog prostora u Beogradu i pad cena zakupa

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CBRE: Do 2020. 130.000 kvadrata novog poslovnog prostora u Beogradu i pad cena zakupa

Usled rastuće potražnje za modernim kancelarijskim prostorom konsultantska kuća za nekretnine CBRE prognozira da će do kraja 2020. biti izgrađeno novih 130.000 kvadratnih metara poslovnog prostora najvišeg standarda u Beogradu, zbog čega se očekuje blagi pad cena zakupa, navodi se u saopštenju.

Po njihovim procenama, povećana ponuda uticaće na blagi pad cena zakupnina, koje su Beogradu za sada i do 40 odsto veće u odnosu na gradove poput Zagreba i Sofije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Na to utiče odnos ponude i potražnje, tako da danas u bugarskoj prestonici, na 1,3 miliona stanovnika ima dostupnih 350.000 kvadrata u okviru sedam glavnih šoping centara, dok Beograd na populaciju od 1,6 miliona stanovnika ima oko 150.000 kvadratnih metara u glavnim tržnim centrima.

Direktor kompanije CBRE za region jugoistočne Evrope Endru Pirson je ocenio da Beograd u ovom trenutku ima veliki potencijal u sektoru nekretnina, kako zbog svoje veličine, tako i zbog činjenice da je već dugo u fazi razvoja.

"Međutim, treba imati na umu da, onog trenutka kada tržište počne da popunjava svoj potencijal, potencijalno tržište svakog od centara će se smanjiti, slično kao u Sofiji. Stoga se mora osigurati da srpsku prestonicu ne zadesi sudbina suseda, gde je došlo do zasićenja tržišta maloprodaje i zatvaranja za nove investicije u ovom sektoru. U suprotnom postoji pretnja da tržni centri postanu neisplativi za nove investitore", kazao je Pirson.

U Beogradu je tokom 2018. godine na postojećih 770.000 kvadratnih metara poslovnog prostora dodato oko 15.000 kvadrata visoke klase, uključujući novoizgrađene objekte i rekonstruisane zgrade starije gradnje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.