Izvor: Luftika.rs, 13.Maj.2021, 12:56

Brzi prsti im doneli stanove upola cene, nisu imali gde da žive, a sad žive od rentanja

Na sajtovima za izdavanje nekretnina u Novom Sadu pojavili su se oglasi za izdavanje stanova koje su bezbednjaci pre manje od mesec dana kupili po beneficiranim cenama od samo 500 evra po kvadratu.
Kako je moguće da bezbednjaci mogu da izdaju sveže kupljen stan, kada je uslov za kupovinu nekretnine po povlašćenoj ceni bio da već nisu vlasnici stana, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da imaju „neodgovarajući stan“?  Da li je elektronski sistem prijave za dodelu stanova poznat kao „brzi prsti“ od starta bio podložan manipulacijama?
U novosadskom naselju Jugovićevo, prvi ključevi stanova za „bezbednjake“ svečano su uručeni 15. aprila. I možda se baš stan koji su tog dana obišli premijerka i ministri, manje od mesec dana kasnije, našao na sajtovima za oglašavanje.
U jednom od oglasa se navodi da je u pitanju „novi, neuseljavan stan, u naselju Jugovićevo“, a u drugom da je „stan u prizemlju“ i da „oko stana nema drugih stanova, samo preko puta vašeg stana je ljubazan komšija vatrogasac“.
Nekoliko stanova koje su „bezbednjaci“ kupili po povlašćenoj ceni od 500 evra po kvadratu, izdaje se i za 350 evra mesečno. Sa nekoliko oglašivača pokušali smo da stupimo u kontakt.
„To je sada moj stan, i mogu i da ga zapalim ako hoću“, bio je jedan od odgovora na pitanje „zbog čega izdaju stan“. Slična iskustva imala je i novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević.
„Ljudi kada sam ih zvala, prvo su mislili da ih zovem kao zainteresovana za izdavanje, kada sam im objasnila o čemu je reč, oni nisu želeli da pričaju o tome, samo dvojica njih je reklo da ne rade ništa protivzakonito“, navodi Prica.
N1: Da li jeste protivzakonito ili su u pravu kada kažu da nije protivzakonito?
Prica: Pa u pravu su kad kažu da nije protivzakonito, jer oni su u suštini kupili te stanove. To je njihovo vlasništvo, kao kad mi uzmemo stan na kredit. Samo, pitanje je koliko je to sada moralno, to su platili građani Srbije iz budžeta, platili su po povlašćenoj ceni, da oni dobiju stanove koji oni sada izdaju.
Uslovi za dobijanje stana bili su da kupac nema rešeno stambeno pitanje, ili da ima neodgovarajući stan – koji je konkursom definisan kao onaj čija ukupna površina nije veća od 92 kvadratna metra. Oni koji su ispunili takve uslove, mogli su da učestvuju u konkursu koji je otvoren u oktobru i izgledao je otprilike ovako – „bezbednjaci“ su se saleteli oko stanova, a ko je prvi stigao, taj ga je i dobio.
Prijavljivali su se putem aplikacije „brzi prsti“, a rang-liste su se formirale na osnovu redosleda pristiglih elektronskih prijava, objašnjavaju za N1 u policijskom sindikatu „Sloga“.
– Znači onaj ko je bio brži kupio je stan, bez obzira na to kakva je njegova porodična situacija, koliko je imao radnog staža, kad je počeo da radi. Imamo situaciju da se neko ko je mesec dana zaposlen dovodi u ravnopravan položaj sa nekim ko je zaposlen već 30 godina – navodi Glišo Vidović, iz ovog sindikata.
Za sindikalce nepravedan, sistem „brzi prsti“ je i dodatno zloupotebljen.
– To smo čuli iz više nekih nezavisnih izvora, da je konkurs otvoren 10 – 15 minuta ranije kako bi oni, koji treba da dobiju stan preko neke veze, dobili pre svih ostalih, kako bi se ispunila ta neka kvota – kazala je novinarka Radija 021.
U Novom Sadu je po sistemu „brzi prsti“ prodato skoro 2.000 stanova. Planira se još 6.000, a gradnja se nastavlja na leto.
Da sistem dodele stanova za „bezbednjake“ putem aplikacije „brzi prsti“ možda i nije baš sasvim fer još u oktobru 2020. primetili su i predsednik Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Oni su tada najavili da će se menjati sistem prijave odnosno podnošenja konkursne dokumentacije, ali ne i kada bi to moglo da se desi.
Izvor: N1
Podstanarska tuga pregolema: Kako izgleda život po tuđim stanovima u Novom Sadu?

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Bizarna ideja premijerke dobila očekivan ishod: Brzi prsti bezbednjaka

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2021, 09:51

Premijerka Ana Brnabić u Novom Sadu je pompezno, pred mnoštvom TV kamera novim vlasnicima prvih stanova izgrađenih za pripadnike snaga bezbednosti u novosadskom naselju Jugovićevo uručila ključeve.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.