Bogati stranci podigli cene nekretnina: Srbi, Turci i Arapi najviše kupuju luksuzne stanove

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati stranci "podigli" cene nekretnina: Srbi, Turci i Arapi najviše kupuju luksuzne stanove

Podgorica -- Cene stanova u Crnoj Gori, pre svega u Podgorici i na primorju, ove godine rastu, uglavnom zbog povećanog interesovanja stranaca.

Tako kažu u agencijama za nekretnine, ali i u građevinskim firmama i dodaju da je najveća potražnja za stanovima u Podgorici i na primorju

Ističu da u poslednje vreme Turci, ali i stranci iz drugih država sve više traže da kupe stan na primorju ili u Podgorici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi RTCG.

"Pored Turaka za kupovinu stanova u Crnoj Gori javljaju se Arapi, Avganistanci, Englezi, ali i Srbi. To su uglavnom kupci visokog standarda i traže luksuznije nekretnine. To naravno utiče na cene", kažu u agenciji.

Direktorka jedne podgoričke agencije Mira Radović kaže za Pobjedu da njihovi podaci pokazuju da cene u ovoj godini rastu, čak i nerealno.

"Poslednjih par meseci prodajne cene stanova u Podgorici rastu. Oko Delte cena kvadrata u izgradnji dostiže 1.350 do 1.400 evra, a završenog stana 1.500 evra. Na Starom aerodromu do 1.150 do 1.250 evra kvadrat. Smatram da je to nerealno, odnosno precenjeno", kaže Radović.

Ona ističe da cene nikada ne rastu slučajno, pa tako ni sada.

"Velika je potražnja za kupovinom stanova u Podgorici, ali ne i ponuda završenih - useljivih novih stanova", objašnjava Radović.

U još jednoj agenciji za nekretnine kažu da cene stanova rastu.

"Cene stanova rastu, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje. Jedan od glavnih razloga povećanja cena su i stranci koji sve više kupuju stanove u Crnoj Gori", navode u toj agenciji.

RTCG međutim navodi da novi podaci statistike, koja obuhvata ne samo primorje i Podgoricu nego kompletnu državu, pokazuje drugačije - prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.024 evra i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018, dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2018.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 960 eura, a u primorskom regionu 1.433 evra.

U središnjem regionu ta cena je bila 590 evra, dok je na severu prosečna cijena kvadrata u novogradnji bila 795 evra, pokazuje statistika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bogati Srbi, Turci i Arapi podigli cene nekretnina u Crnoj Gori

Izvor: Radio 021, 05.Avg.2019

Cene stanova u Crnoj Gori, pre svega u Podgorici i na primorju, ove godine rastu, uglavnom zbog povećanog interesovanja stranaca...Tako kažu u agencijama za nekretnine, ali i u građevinskim firmama. Ističu da u poslednje vreme Turci, ali i stranci iz drugih država, sve više traže da kupe stan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.