Svetska nedelja štednje od 29. oktobra do 2. novembra

Izvor: B92, 26.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska nedelja štednje od 29. oktobra do 2. novembra

Beograd -- Narodna banka Srbije će od 29. oktobra do 2. novembra obeležiti Svetsku nedelju štednje programima finansijske edukacije.

Pored posete Centru za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, uz stručno vođenje zaposlenih kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planirano je održavanje različitih aktivnosti iz oblasti finansijske edukacije za mlade, saopšteno je iz NBS.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Biće realizovane radionice "Moj budžet i ja", "Dinar naš novac" i "Znamenite ličnosti na opticajnim novčanicama", kao i turnir u edukativnoj igri "Finansije za kasnije".

Pored toga, predstavnici NBS će tokom nedelje štednje gostovati u biblioteci "Centar za kulturu" u Kladovu, a u Centru za posetice će ugostiti učenike i profesore Trgovinsko - ugostiteljske škole iz Leskovca.

Učesnici pomenute tri radionice analiziraće pojmove trošenja, zaduživanja i štednje i upoznaće se sa istorijatom novca uopšte, a posebno dinara, a informisaće se i o elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, kao i na koji način da upravljaju svojim novcem i budžetom.

Edukativna igra "Finansije za kasnije" će na zabavan i maštovit način uvesti učesnike u svet finansijskih proizvoda i načina planiranja svojih finansija u budućnosti.

U okviru posete izložbenom prostoru NBS, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke "Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas", na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije, kao i tematskih izložbi "Kovani novac Srbije" o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i "Falsifikati", o obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja.

Posetioci će moći da pogledaju video materijale, koriste interaktivne sadržaje, i da kao suvenir dobiju novčanicu sa sopstvenim likom u boji.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine na skupu bankara u Milanu, kada je osnovan i Međunarodni institut za štednju. Bankarski sektor i finansijske institucije svetski dan štednje obeležavaju svake godine sprovođenjem različitih aktivnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.