Tužilac: Postupamo po prijavi

Izvor: B92, 15.Dec.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Postupamo po prijavi

Beograd -- Tužilac za organizovani kriminal potvrdio da su majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića podnele prijave protiv Velimira Ilića i Nebojše Čovića.

"Prijava je već uzeta u rad i po njoj će odmah biti postupljeno", rekao je Miljko Radisavljević.

Mila Đinđić i Gordana Đinđić Filipović krivičnom prijavom traže od tužilaštva da sprovede istragu protiv bivšeg potpredsednika Vlade Nebojše Čovića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdeći da su izvršili krivično delo podstrekavanja na krivično delo ubistva.

U prijavi, koja je objavljena na sajtu Peščanik, pored detaljnog opisa krivičnog dela navode se i predlozi dokaza koji treba da se izvedu, a među kojima je pismo Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića, izvodi iz svedočenja pripadnika "zemunskog kriminalnog klana", izvodi iz izjava tada aktuelnih političara i drugi.

Nebojša Čović je za Radio Slobodnu Evropu ocenio da je reč o zloupotrebi dve žene od strane advokata Srđe Popovića.

"To je sramota što radi advokat Popović, to su neistine, laži i insinuacije", kazao je Čiović i dodao da je već više puta obavio razgovore sa raznim nadležnim organima.

"Verujem u državu i pravosudne organe i ne dozvoljam da se vređa moja porodica od strane Srđe Popovića", kazao je bivši potpredsednik Vlade i ponovio da u navaodima iz tužbe koju su pokrenule majka i sestra pokojnog premijera nema ništa novo, odnosno da su svi ti navodi več nekoliko puta izneseni i objašnjeni.

Popović: Prijava se temelji na iskazima svedoka

Advokat Srđa Popović, međutim, kaže da se krivična prijava koju je u ime majke i sestre pokojnog premijera podneo protiv Čovića i Ilića temelji na iskazima svedoka saradnika.

U prijavi se navodi da su oba političara kriva za "neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak". "Dva glavna dokaza su iskazi Dejana Milenkovića Bagzija iz 2006. i izjava koju je dao u Specijalnom tužilaštvu Miloš Simović pre sedam meseci, koja je tek nedavno procurila kada je njene delove objavio list 'Blic'", rekao je Popović za Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da su to dve saglasne izjave u svim bitnim detaljima i u obe izjave se tvrdi da je Čović podržavao atentat, da je njima tvrdio da će on nakon toga postati premijer.

"Oni su očekivali da će on postaviti svog ministra unutrašnjih poslova i da oni neće biti otkriveni i kažnjeni i time ih je podstrekao. Čak im je nudio i logističku pomoć, lokaciju Koordinacionog centra koji je tada vodio u Užičkoj ulici iz koje može direktno da se puca u rezidenciju. Ta lokacija im nije bila povoljna", naveo je Popović.

Ilić: Nema potrebe za prijavom

Velimir Ilić

Lider NS Velimir Ilić tvrdi da nema razloga za prijavu koju su majka i sestra Zorana Đinđića podnele, pošto je pismo Legije predao nadležnima još pre atentata.

"Svi su pre atentata na Đinđića imali na uvid Legijino pismo koje sam dobio, a u kome me on poziva na promenu poretka, ali ga niko nije shvatio ozbiljno i ja nisam odgovoran što niko ništa nije preuzeo", rekao je Ilić novinarima u republičkom parlamentu.

Ilić je naveo da je o tom pismu obavestio i samog premijera Đinđića i da je sa njim o tome dva sata razgovarao, ali da ni on to nije ozbiljno shvatio.

U prijavi se navodi da su oba političara kriva za "neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak". Među ponuđenim dokazima je i pismo koje je Legija, osuđen za organizaciju ubistva premijera, uputio Iliću samo mesec dana pre atentata.

Ilić, koji je u to vreme bio gradonačelnik Čačka, tvrdi da mu je tada Đinđić ponudio mesto ministra unutrašnjih poslova, ali da je to on odbio. Lider NS je naveo i da je o pismu bio obavešten i MUP i da je dao izjavu o tome šta je pisalo u pismu, ali da nije hteo da svedoči o odnosu Nebojše Čovića sa Legijom.

Ilić je dodao da je tačno da je Čoviću pokazao pismo nekoliko dana nakon što ga je dobio budući da je on dolazio u Čačak i to javno pred policijom, obezbeđenjem i novinarima.

"Tačno je da sam primio pismo od Legije, ali je tačno da sam tada održao konferenciju za novinare na kojoj sam to objavio, ali niko nije bio zainteresovan za to", rekao je Ilić.

Ilić je rekao da mu je u policiji tada rečeno da Legija nije pismo uputio samo njemu već i nekim drugim učesnicima petooktobarskih promena.

Lider NS je istakao da bi želeo da se rasvetle sve okolnosti oko ubistva premijera Đinđića, te i između ostalog zašto je isključen video nadzor u zgradi Vlade Srbije na dan kada je premijer ubijen.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nema saznanja o krivičnoj prijavi koje su podnele majka i sestra ubijenog premijera, ali da će policija postupiti onako kako Tužilaštvo zatraži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.