Tajkunizacija „zvezde“ i našeg fudbala

Izvor: BKTV News, 07.Dec.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkunizacija „zvezde“ i našeg fudbala

Kada je reć o Zvezdi frapantno zvuči izjava Nebojše Čovića od pre neki dan na RTS. On je ukazao da je Zvezda od 1996. godine do danas na transferu svojih igrača inkasirala skoro 90 miliona evra, da na kupovinu stranaca nije potrošila više od tridesetak, a da je u ovom trenutku dužna 48,5 miliona evra!
Možda bi ti podaci izgledali razumljivo da je u medjuvremenu Zvezda imala stranca po’put Ronalda ili Mesija, ili da je svoje igrače plaćala makar priobližno koliko njeni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bivši igrači Stanković, Vidić ili Jugović zaradjuju u svetskim klubovima.
Ništa od toga.
A priče o uzrocima sadšanjeg stanja u oba kluba, ali i našem fudbalu uopšte, pokuvajau da  usmere  na pogrešnu stranu. Zapravo, to se čini sa namerom da se prikrije nesposobnost onih koji su na čelu i klubova i fudbala uopšte, pa se onda izmđšljeju stvari koje odista nisu stvarni uzroci sadašnjeg nivoa fudbala koji se igra u Srbiji, uprkos izuzetno talentovanoj deci koju nam kupuju ipsred nosa tek što stupe na prag tinejdžerskog doba.
I, pokušavaju da okrive – politiku. Ali, traže da država plaća dugove, a ne tajkuni koi bi da sede u uprava i šepure se u javnosti, ali svoje kase drže čak što dalje od Srbije?!
Kažu – političari nemaju šta da traže u sportu. Možda tamo gde je sport u rukama biznisa i gde predsednik kluba stavlja svoje menice u trezore banaka od kojih uzima kredite. I sutra – svojim kapitalom plaća ceh pogrešnih poteza.
Da podsetim da je naš fudbal imao neuporedivo bolje rezultate dok su na čelu Saveza bili političari, koji su svojim ugledom čuvali fudbal od svih onih „prljavih stvari“ koje se i inače dogadjuju svuda. Ali, nisu se mešali u struku. Zvezdu je nekad vodio jedan Slobodan Ćosić. Njega pamte generacije, ali ne i predsednike koji su u to vreme bili u vrhu srpske politike. Zvezda je bila u vrhu svetskog fudbala kada su je vodili Džajić I Cvetković. Obojicu su hapsili pred kamerama. Tako nisu radili ni sa ubicama pokojnog premijera Djindjića!
Čović je izrekao dve sumnje koje su najbliže istini. Ukazao je prstom na tajkunizaciju i menadžere. I da bude jasnije i onima koje sport ne interesuje.
Zvezda ima izuzetno atraktivan kompleks zemljišta da tajkuni ne bi pokušavali da ga se domognu.
Zvezda skoro da nema  „svoje igrače“, jer su oni još iz pionirskih dana u rukama menadžera. Postala je Eldorado za menadžere koji  zaradjuju pare a klub grca u dugovima. Čak menadžeri često utiču i na sastav tima, pa čak i na odabir trenera i upravu?!
Na čelu Saveza su ljudi koji sve više postaju „nezamenljivi“ jer su ostvarili san koji ni najuticajniji  političari nikada nisu dosanjalai do kraja – da oni odaberu biračko telo koje može da izidje na birališta.
Problem je što biti najbolji igrač nikada nikome nije obezbedjivalo da će biti i najbolji rukovodilac ili trener. U nas tajkuni misle da imati para znači – biti najpametniji i najsposobniji u svemu.
A svoju vrednost su pokazali na delu – i Partizan i Zvezda duguju igračima i plate. Oni nisu založili svoje firme kao garanciju za podizane kredite, već stadione, koji zapravo i nisu klupski. Njih je gradila država.
I neko bi da to privatizuje. Neko bi da Džajića hapsi pred kamerama a menadžeri  da igraeč pretvaraju u „belo roblje“ i da oni sastavljaju timove.
Ako se  tih stvari ne oslobodi, Zvezda neće dugo opstati na našem fudbalskom nebu.
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Nebojša Čović

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.