Čović pod istragom zbog para za KiM

Izvor: B92, 12.Sep.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović pod istragom zbog para za KiM

Tužilaštvo za organizovani kriminal završava istragu o zloupotrebama državnog novca na Kosovu u vreme dok je Nebojša Čović bio šef Koordinacionog centra za KiM.

Tužilaštvo je 25. avgusta pokrenulo istragu protiv Čovića i još pet osumnjičenih da su nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara, namenjenih kupovini stanova i izgradnji objekata za raseljene s KIM. U saopštenju Tužilaštva se navodi da je njegovo saslušanje započeto 5. septembra, a nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio planiran za danas.

Saslušanje danas nije održano zbog štrajka beogradskih advokata, a šesti osumnjičeni nije saslušan, jer u ovom trenutku nije dostupan Tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Naredba za sprovođenje istrage tereti šest osumnjičenih da su u toku 2003, 2004. i 2005. godine nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara. Njima se stavlja na teret da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Do sada je saslušano četvoro osumnjičenih i to A.R., B.R., I.Š. i D. K, precizira se u saopštenju i napominje da je istraga pokrenuta povodom krivične prijave koju je protiv osumnjičenih podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istraga Tužilaštva za organizovani kriminal o zloupotrebama na Kosovu traje već nekoliko godina. Istragom je obuhvaćen i slučaj izgradnje četiri stambene zgrade, takozvane “Lamele” u severnoj Kosovskoj Mitrovici, o čemu je detalje redakcija Insajdera objavila u serijalu “Patriotska pljačka”, emitovanom 2012. godine:

Iste firme, Masters i Daki, učestvovale su i u drugom državnom projektu koji nikada nije završen – izgradnji četiri zgrade u severnoj Kosovskoj Mitrovici, za potrebe interno raseljenih. Projekat je poznat pod nazivom „Lamele“. Na ovom mestu i danas, 10 godina kasnije, nalazi se ledina, čak ni temelji nisu izgrađeni. Ovaj projekat građani Srbije su kroz budžet 2003. godine, samo za avans platili gotovo 1,4 miliona evra.

B92: I kako je moguće da preduzeća Masters i Daki dobijaju toliko poslova na severu Kosova za vreme dok ste vi bili na čelu Koordinacionog centra?

Čović: Sve po tenderima koje su radile i raspisivale lokalne samouprave. Nijedan tender nije raspisivao, niti birao izvođača Koordinacioni centar niti predsednik Koordinacionog centra, bez obzira što bi mnogi voleli da prospu priču da je to radio predsednik Koordinacionog centra. Nije, nije. Žao mi je, šta da radim, niti je to moj posao.

Tako je Nebojša Čović govorio za Insajder i serijal "Patriotska pljačka". Danas se Čović, međutim, nije javljao na pozive novinara TV B92.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal jutros je saslušan i Idriz Šijak, nekadašnji vlasnik preduzeća Daki, koji je zatim dao izjavu za TV B92

"Pretresli smo sve što je bilo što se tada dešavalo, a to sam isto govorio i na prethodna dva-tri saslušanja. Dakle, rekao sam im ono što sam i pre govorio, znači nisam rekao ništa novo."

U izjavi za TV B92, Bojan Radovanović, vlasnik Mastersa, rekao je da je sve informacije o spornim poslovima dostavio Tužilaštvu za organizovani kriminal.

"Ja sam se samoinicijativno obratio pre više od dve godine tužilaštvu za organizovani kriminal i vezano za te poslove sve objasnio nadležnim organima. Taj predmet je strogo poverljiv tako da... Ne smem po tom pitanju da se izjašnjavam. Inače sam se pre par meseci obratio državi s predlogom da obeštetim državu za iznos za koji sam oštetio državu u tim poslovima. A odgovor još uvek nisam dobio."

TV B92 uskoro će emitovati novi serijal Insajdera o nastavku patriotske pljačke.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čović pod istragom zbog državnog novca za Kosovo

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Sep.2014

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal završava istragu o zloupotrebama državnog novca na Kosovu u vreme dok je Nebojša Čović bio šef Koordinacionog centra za KiM.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.