Sibirski naučnici razvili novu tehnologiju za lečenja raka

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sibirski naučnici razvili novu tehnologiju za lečenja raka


Naučnici Instituta za citologiju i genetiku u Novosibirsku razvili su tehnologiju za efikasno lečenje karcinoma, koja omogućuje nekoliko puta smanjenje doze hemioterapije.

Naučnici u Laboratoriji ćelijskih procesa na čelu sa doktorom bioloških nauka Sergejem Bogačevim već nekoliko godina razvijaju tehnologiju pod nazivom "Karanahan" ("ubijanje uzroka"). Tehnologija je zasnovana na ranjivosti matičnih ćelija karcinoma u određenim periodima njihovog životnog ciklusa.

"Izučavanjem matičnih malignih ćelija, naše kolege su otkrile njihovu jedinstvenu osobinu - sposobnost za uzimanje ekstracelularnih DNK fragmenata. Dalja istraživanja su pokazala da ako se ovi fragmenti ubace u ćeliju nakon određenog vremenskog perioda nakon izloženosti citostaticima (hemioterapiji), oni ne dozvoljavaju ćeliji da dovrši proces oporavka i umire", navodi se u izveštaju.

U Institutu su dodalo da se nova tehnologija naziva i "3 + 1" - prve tri doze droge ubrizgane u tumor ubijaju najveći deo ćelija raka, a četvrta uništava preostale. Već je uspešno testirana u lečenju kancera kod miševa, kao i na ćelijskim kulturama ljudskog glioblastoma (najagresivniji tip raka).

Tokom istraživanja bilo je moguće utvrditi da se životni ciklus ćelija različitih vrsta tumora razlikuje, pa je za svaku vrstu potrebno odabrati raspored za davanje tretmana. Pored toga, na ovaj ciklus utiče sezona - u leto i zimi, vremenski intervali bi trebali biti različiti.

"Očigledno, najbolje rešenje bi bio individualni plan za svakog pacijenta pri primeni tehnologije " Karanahan" na osnovu studije ćelija sopstvenog tumora. Kao rezultat toga, tehnologija značajno povećava dejstvo hemioterapije i ime omogućava da se ponekad smanji citostatička doza pacijentu", dodaje se u saopštenju.

Naučnici veruju da se primenom hemioterapije u kombinaciji sa tehnologijom "Karanahan" značajno mogu povećati šanse za pacijentima obolelih od raka za oporavak i ispunjen život nakon tretmana.

U saopštenju Instituta se dodao da je nova tehnologija prošla sve pretkliničke testove, te da je spremna za klinička ispitivanja. Ispitivanja zahtevaju značajna ulaganja, a testiranja mogu trajati od pet do deset godina.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.