Potpisan Memorandum Srbije i Kine o saradnji u svemirskim tehnologijama

Izvor: RTS, 05.Jun.2020, 14:29

Potpisan Memorandum Srbije i Kine o saradnji u svemirskim tehnologijama

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.
Nenad Popović je naveo da će Memorandum mnogo značiti za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane Srbije.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira, sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.
Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.
Popović je istakao da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.
"Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje", naveo je Popović, a saopšteno iz njegovog kabineta.
Korak napred u u oblasti svemirskih tehnologijaPredsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang ukazao je da je Srbija stari prijatelj Kine.
Naveo je i da je potpisivanje Memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i da predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.
"Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit građana", rekao je Džang.
Istakao je da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.
"Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije", rekao je Džang.
Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući i zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija sa Kinom u svemiru: "Cilj da se na letelicama nađe i zastava Srbije"

Izvor: B92, 05.Jun.2020

Beograd -- Danas je između Srbije i Kine potpisan Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe...Memoradnudm su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.