SAD: Izbor Rusa za prikupljanje biomaterijala za potrebe SAD slučajan

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Izbor Rusa za prikupljanje biomaterijala za potrebe SAD slučajan

Izbor Rusa za prikupljanje biomaterijala za potrebe SAD nije bio nameran, radovi su povezani sa proučavanjem mišićno-skeletnog sistema, rekao je za RIA Novosti predstavnik komande za vazduhoplovnu obuku američkog vazduhoplovstva.

Prema ugovoru objavljenom 19. jula na sajtu američke Federalne službe za nabavke, vojno vazduhoplovstvo je zainteresovano za kupovinu 12 uzoraka RNK i 27 uzoraka sinovijalne opne koja proizvodi sinovijalnu tečnost neophodnu za funkcionisanje zglobova.

Prema rečima predstavnika Komande Boa Daunija trenutno centar za molekularna istraživanja 59. medicinske vazduhoplovne grupe sprovodi „istraživanja mišićno-skeletnog sistema za identifikaciju različitih biomarkera povezanih sa povredama“.

Dauni je napomenuo da su za istraživanje bila potrebna dva seta uzorka — sa bolestima i kontrolni uzorci RNK i sinovijalne opne. Prvi set je obezbedila „američka kompanija“.

„U zahtevu (istraživačkog centra) nije bilo precizirano gde treba da se nabave uzorci. Međutim, da bi se studija nastavila, bili su potrebni slični uzorci. Pošto je originalni snabdevač obezbedio uzorke iz Rusije, koji su bili pogodni za prvobitnu grupu bolesti, onda je i kontrolna grupa uzoraka takođe trebalo da bude ruskog porekla“, istakao je Dauni.

„Integritet istraživanja predstavlja njegov cilj, a ne poreklo (uzoraka)“, dodao je sagovornik agencije.

Predsednik Putin je povodom toga izjavio da "oni mogu da rade šta žele, a da mi moramo da radimo ono što smo dužni da radimo".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.