Rusija zabranila anonimnu upotrebu komunikacionih aplikacija

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zabranila anonimnu upotrebu komunikacionih aplikacija

Vlada Rsuije je usvojila pravila za identifikaciju korisnika komunikacionih aplikacija po broju telefona, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Vlade. Usluge će biti dostupne samo osobama na koje je registrovan telefonski broj. Pravila će stupiti na snagu za 180 dana. Za proveru informacija o ispravnosti broja će biti zaduženi administratori.
Pored toga, operateri će unositi u svoje baze, podatke o aplikacijama gde su njihovi klijenti već registrovani. Oni koji već koriste aplikacije neće se morati identifikovati ako se informacije operatera i servisa poklapaju. Kada se menjaju podaci, korisnik će ponovo morati da prođe kroz proces indentifikacije. Prema rečima šefa "Roskomnadzora", Aleksandra Žarova, anonimna upotreba komunikacionih aplikacija otežava istraživanje zločina. Zauzvrat, stručnjaci su skeptični prema inicijativi. Tako direktor Udruženja profesionalnih korisnika društvenih mreža i komunikacionih aplikacija Vladimir Zikov smatra da se stranci mogu suočiti sa problemima sa SIM karticama svojih zemalja. Pored toga, on napominje da bi se time mogla podstaći ilegalna prodaja SIM-kartica stranih operatera.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.