Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2021, 10:15

Rusija će ove godine obezbediti vakcinu „Sputnjik V“ za oko 700 miliona ljudi

Rusija će ove godine obezbediti vakcinu „Sputnjik V“ za oko 700 miliona ljudi, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev (RFPI). „Postoje neka ograničenja kada se radi o proizvodnji, zbog čega ćemo, najverovatnije, moći da obezbedimo vakcine za otprilike samo 700 miliona ljudi“, rekao je Dmitrijev u intervjuu za RT. Takođe je dodao da će zemlje, koje tek sada odluče da kupe rusku vakcinu, moći da je dobiju u maju ili junu.
„Nećemo biti jedini dobavljač vakcina. Treba da postoji portfolio različitih vakcina. I mi radimo sa drugim proizvođačima, na primer sa 'Astra zeneka' kako bi povećali efikasnost njihove vakcine. Verujemo da je saradnja sa drugim proizvođačima veoma važna“, istakao je Dmitrijev. Istovremeno je izrazio nadu da će do aprila-maja ove godine Rusija uspeti da maksimalno poveća proizvodne kapacitete u inostranstvu. Prema njegovim procenama, masovna vakcinacija u Rusiji završiće se, najverovatnije, u junu. „Pretpostavljamo da će SAD i Evropa završiti vakcinaciju do septembra ove godine. Mnoge druge zemlje će vakcinisati stanovništvo i ove i sledeće godine“, smatra stručnjak. Prema podacima RFPI, vakcina „Sputnjik V“  registrovana je u 16 zemalja: Rusiji, Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Republici Gvineji, Tunisu i u Jermeniji. Takođe je u SZO pokrenut proces registracije vakcine na teritoriji EU.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.