RT: „Vreme ističe“ - 15.000 istraživača upozorilo čovečanstvo na stanje naše planete

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Vreme ističe“ - 15.000 istraživača upozorilo čovečanstvo na stanje naše planete

Izvor: Vostok / RT

Više od 15.000 istraživača iz celog sveta potpisalo je dopunu dokumenta o "sudnjem danu" iz 1992. godine, upozoravajući da "vreme ističe" u borbi za održavanje budućeg zdravlja planete.

1992. godine "Savez zabrinutih naučnika" objavio je dokument "Svetski naučnici upozoravaju čovečanstvo".

Potpisano u to vreme od strane brojnih dobitnika Nobelove nagrade u nauci, u dokumentu se istaklo da je čovečanstvo "u koliziiji sa prirodom".

"Ako se nešto ne promeni, mnoge naše sadašnje prakse se stavljaju u ozbiljan rizik za budućnost koju želimo za ljudsko društvo, biljni i životinjski svet. Na taj način će se promeniti živi svet, da nećemo moći održati život na način koji znamo", navodi se u dokumentu.

Posle dve i po decenije, budućnost planete se javlja kao još gora, prema dopunskom dokumentu.

Izrađenu dopunu dokumenta od strane Vilijama Ripla, profesora ekologije na Univerzitetu u Oregonu, podržalo je 15.364 naučnika iz 184 zemlje.

U novom upozorenju pod nazivom "Svetski naučnici upozoravaju čovečanstvo: Drugo upozorenje", objavljeno u časopisu "Biosajens", kaže se da čovečanstvo nije uspelo da napravi dovoljan napredak u rešavanju ekoloških izazova.

"Uskoro će biti kasno da se kurs odvoji od naše propale putanje, a vreme ističe. U našem svakodnevnom životu i u našim vladinim institucijama moramo priznati da je Zemlja sa svojim životom naš jedini dom", navodi se u dokumentu.

Šteta naneta Zemlji za poslednjih 25 godina uključuje povećanje takozvanih "mrtvih zona" zagađenja u okeanima i uništavanje 129 miliona hektara šuma.

Upozorenje takođe navodi da je deset najtoplijih godina zabeleženo od 1998. godine, dok je kolektivno broj riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara pao za dramatičnih 58 odsto od 1970. godine.

Između slabosti, postoji jedna stvar koju čovečanstvo čini ispravno, a to je smanjenje emisije štetnih gasova. To je, prema upozorenju, dokaz da "možemo napraviti pozitivnu promenu".


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.