RT: U Sibiru pronađeno 40.000 godina staro ždrebe u savršenom stanju

Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: U Sibiru pronađeno 40.000 godina staro ždrebe u savršenom stanju

Izvor: Vostok / RT

Tromesečno ždrebe koje je živelo pre 40.000 godina otkriveno je u misterioznoj depresiji Batagai, poznatijoj kao "Vrata podzemlja" u ruskom regionu Jakutija.

Severo-istočni federalni univerzitet u Jakutsku objavio je prvu fotografiju jedinstvenog otkrića, zajedno sa naučnicima sa Univerziteta Kindai iz Japana.

Ždrebe je otkriveno u savršenom stanju sa grivom i repom, a koje je bilo zarobljeno u permafrostu nekih 40.000 godina, kažu naučnici. Otkriće može pomoći naučnicima da saznaju više o okruženju iz vremena života ždrebeta, kaže direktor "Mamut" muzeja u Jakutsku Semion Grigoriev.






"Ovo je prvo otkriće na svetu praistorijskog konja sa takvim stepenom očuvanosti i starosti", rekao je Grigoriev.

Krater Batagai zbunjuje naučnike, a priroda misterioznog mesta je neobičnog oblika, a oko kratera i njegovih specifičnosti se i dalje vode rasprave. Drevni krater i dalje raste, a neobični zvukovi se navodno pojavljuju u blizini ovog mesta, zbog čega je mesto dobilo i nadimak - "Vrata podzemlja".
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.