RT: Slana energija? Slana voda i rđa mogu proizvesti električnu energiju - istraživanje

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2019, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Slana energija? Slana voda i rđa mogu proizvesti električnu energiju - istraživanje

Rđa može proizvesti električnu energiju kada slana voda teče kroz njene tanke slojeve, otkrivaju nova uzbudljiva istraživanja, što je rezultat koji ima potencijal za inovativni novi oblik održive proizvodnje energije. Metalna jedinjenja i slana voda često stvaraju električnu energiju, obično rezultat hemijske reakcije koja najmanje jedno od jedinjenja menja u novo. Naučnici iz Instituta Kalteh i Univerziteta Nortvestern otkrili su da rđa ili gvožđe-oksid pretvara kinetičku energiju tekuće slane vode u električnu energiju.
„Sličan efekat primećen je i u nekim drugim materijalima. Možete uzeti kap slane vode i prevući je preko grafena i videti kako se stvara električna energija “, rekao je profesor sa Kalteha, Tom Miler, objašnjavajući da iako je slojeve od grafena teško proizvesti i povećati, gvožđe-oksid je „u osnovi samo rđa na gvožđu, i prilično ju je lako napraviti na velikim površinama". Tim je koristio fizičko taloženje isparenja, koje obično čvrste materijale pretvara u paru koja se kondenzuje na željenoj površini, kako bi se osiguralo da se rđa formira u konzistentnom tankom sloju. Neverovatno, ali su uspeli da stvore sloj tako fin, da je otprilike 10.000 puta tanji od ljudske dlake. Kada su rastvori slane vode tekli preko ovog sloja, joni u vodi privlačili su elektrone u gvožđu ispod sloja rđe i povlačili te elektrone zajedno sa sobom, stvarajući električnu energiju. Proces bi se mogao koristiti u budućnosti za proizvodnju električne energije na plutajućim konstrukcijama u okeanu. Izvor: Vostok / RT 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.