RT: Rusija registrovala novi lek za koronavirus kojim se komplikacije „stavljaju pod kontrolu“

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2020, 07:35

RT: Rusija registrovala novi lek za koronavirus kojim se komplikacije „stavljaju pod kontrolu“

Ruski naučnici registrovali su novi lek koji može pomoći u ublažavanju najtežih komplikacija izazvanih koronavirusom, uključujući otkazivanje pluća, s namerom da se lekom može dobiti na vremenu pre nego što se nađe vakcina. "Levilimab" je drugi lek koji je dobio odobrenje države putem brzog mehanizma, primenjenog da bi lekari imali više mogućnosti da se izbore sa virusom koji je u Rusiji zarazio već više od 459.000 i usmrtio 5.725 osoba, prema zvaničnim podacima. "Mislim da ćemo uspeti da stavimo komplikacije koronavirusa pod kontrolu i da smanjimo najopasnije probleme koje on izaziva", saopštio je Dmitrij Morozov, generalni direktor "Biokada", biofarmaceutske kompanije koja stoji iza leka. "Smanjivanjem stope mortaliteta, `Levilimab` će omogućiti Rusiji da `kupi vreme pre nego što se napravi vakcina protiv koronavirusa, a "vakcina sigurno stiže uskoro", dodao je Morozov. Lek je usmeren na suzbijanje takozvane "citokinske oluje", česte komplikacije koronavirusa kada imuni sistem bolesne osobe preterano reaguje na virus i prekomerna upala dovede do smrtnog ishoda. „Mehanizam [koji se koristi u Levilimabu] poznat je istraživačima širom sveta. Ali sve ostalo je odradila naša kompanija u Rusiji, ispočetka. Postoji originalni patentirani molekul", rekao je Morozov za RT.
"Naglasak `Levilimaba` je da se on može davati ne samo pacijentima koji su već u ozbiljnom stanju, već se koristi kao profilaktičko sredstvo za sprečavanje citokinskih oluja i omogućava pacijentu da izbegne intenzivnu negu i ventilaciju pluća", naglasio je Morozov. Lek, koji će izaći na tržište pod markom "ILSIRA", primenjuje se hipodermalno za razliku od stranih lekova, koji u sistem ulaze intravenskim putem. "Jedna doza i ne idete u hitnu pomoć. U pakovanju su dve šprice. Daju se istovremeno ili sa određenim intervalom, a za nedelju dana osoba će biti otpuštena iz bolnice“, rekao je Morozov. "Levilimab" se pokazao efikasnim poput svojih stranih kolega, te je povećao brzinu oporavka pacijenata, rekla je za RT Jekaterina Trifonova, koja vodi infektivno odeljenje u Centralnoj kliničkoj bolnici u Moskvi, gde je lek prošao kliničko testiranje. Tokom prve dve nedelje ispitivanja, od 45 pacijenata koji su dobili lek, deset je otpušteno, uključujući 92-godišnjaka, a ostali su ostali u zadovoljavajućem stanju, dodala je ona. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.