RT: Prvi molekul univerzuma otkriven u umirućoj zvezdi

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2019, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Prvi molekul univerzuma otkriven u umirućoj zvezdi

Izvor: Vostok / RT Najstariji tip molekula u našem univerzumu, koji datira sve do trenutka velikog praska, pronađen je u kosmosu po prvi put ikada, otkrila je nova uzbudljiva studija. Helijum hidrid jon (HeH+) je bio prvi molekul koji se formirao pre skoro 14 milijardi godina kada je atom helijuma delio elektrone sa jezgrom vodonika. Smatra se da je to prvo hemijsko jedinjenje i formiranje molekularne veze koja se desila kada se kosmos ohladio posle Velikog praska.

Molekul je odigrao važnu ulogu u ranom razvoju našeg kosmosa i postavio osnovu za stvaranje svega što znamo. "Hemija univerzuma je počela sa HeH+", rekao je glavni autor istraživanja Rolf Guesten za "Svet hemije" Do sada, ovaj važan molekul nikada nije otkriven nigde u kosmosu, bacajući sumnje na naše razumevanje rane hemije. Međutim, naučnici su dugo verovali da on postoji u gasnim oblacima gde su stvorene zvezde, a koji gas zvezde izbacuju kada umiru. Tim naučnika iz opservatorije (Sofia), projekat Nase i nemačkog Aerokosmičkog centra, otkrio je neuhvatljivi molekul u prstenu gasa oko umiruće zvezde, udaljene oko 3000 svetlosnih godina, u sazvežđu Signus. Naučnici su ranije imali problema u svojim naporima da pronađu HeH+ zbog ograničenja u tehnologiji spektrometra. Tim je ovo prevazišao pomoću nemačkog prijemnika za astronomiju visoke rezolucije na spektrometru "Grejt" (Terahertz Frequencies) da bi otkrio infracrvene signale emitovane jonima helijum hidrida.   "Ovo dovodi dugo traganje do srećnog završetka i eliminiše sumnje u naše razumevanje osnovne hemije ranog univerzuma", rekao je Guesten. Rezultati su objavljeni u časopisu "Priroda" ove sedmice.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.