RT: Poruke iz drugih svetova? Tajanstveni radio signal otkriven visokotehnološkim kineskim teleskopom

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2019, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Poruke iz drugih svetova? Tajanstveni radio signal otkriven visokotehnološkim kineskim teleskopom

Kineski astronomi ostali su zbunjeni čudnim signalom koji je primio jedan od najsnažnijih svetskih radioteleskopa. Retka pojava se ne može objasniti, a naučnici kažu da ne žele brzo da donose zaključak. Kineski sferni radioteleskop (FAST), veličine pet stotina metara, otkrio je brzoponavljajući signal (FRB) - neobjašnjive radio signale koji su došli iz kosmosa i to po prvi put ovakvom brzinom, navodi se u saopštenju. Prvi put talasi su otkriveni 2007. godine, ali su bili izuzetno retki. Talasi FRB se obično pojavljuju samo jednom, što ih čini izuzetno teškim za praćenje. Zanimljivo je da su i prvi FRB talasi otkriveni takođe pomoću kineskog teleskopa. Poznat kao FRB121102, radio signal je prvi put otkriven 2012. godine, a kasnije se ponovio 2015. godine. Signal je došao iz patuljaste galaksije koja se nalazi tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje.
Između 30. avgusta i 3. septembra, FAST je zabeležio desetine impulsa. Iako je otkriće nesumnjivo uzbudljivo, nije dovoljno poznato šta predstavlja zagonetni signal da bi se izvukli zaključci o tome šta bi ga moglo stvoriti, kaže Zang Ksinkin, pomoćni inženjer iz Nacionalne astronomske opservatorije Kine. Međutim, neke teorije su već isključene. Astronomi kažu da su sigurni da signal nije posledica smetnji iz aviona ili satelita. Naučna zajednica ostaje zbunjena ovim signalima, kao i time, odakle oni dolaze. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

MISTERIJA IZ DUBINE KOSMOSA: Kineski naučnici detektovali signal iz svemira!

Izvor: Kurir, 10.Sep.2019, 10:30

Kineski naučnici primili su neobičan signal uz pomoć pet stotina metara širokog radioteleskopa FAST.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.