RT: Arheolozi otkrili najveću praistorijsku strukturu ikad pronađenu u Velikoj Britaniji u blizini Stounhedža

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2020, 21:24

RT: Arheolozi otkrili najveću praistorijsku strukturu ikad pronađenu u Velikoj Britaniji u blizini Stounhedža

Arheolozi koji rade na Stounhedžu navode da su "zapanjeni" nakon što su otkrili najveću praistorijsku strukturu ikada pronađenu u Velikoj Britaniji, odnosno krug dubokih podzemnih prolaza koji datira od pre oko 4.500 godina. Isti neolitičari koji stoje iza misterioznog spomenika Stounhedž, koji i dalje zbunjuje naučnike i arheologe, takođe su iskopali krug radijalno postavljenih tunela u prečniku od 1,2 milje.Tuneli okružuju Darington vols, jedan od najvećih britanskih praistorijskih spomenika, koji se nalazi tačno u centru.
The Guardian has a good graphic showing the size of the "new" neolithic monument found at Stonehenge. It would be easier to see it from space. pic.twitter.com/9v87n1z9dL
— Jim Edwards (@Jim_Edwards) June 22, 2020 Novootkriveni arheološki lokalitet nalazi se na oko 1,9 milja severoistočno od Stounhedža u ravnici Salisburi, u oblasti koja uprkos decenijama istraživanja i otkrića još uvek donosi nova otkrića iz drevnog sveta. „Ovo je neviđeni pronalazak od velikog značaja u Velikoj Britaniji. Ključni istraživači Stunhedža i njegovog pejzaža bili su zbunjeni veličinom strukture i činjenicom da do sada nije otkrivena jer je tako blizu Stounhedža", rekao je profesor Vinsent Gafnej, jedan od vođa tima.
"Počinjemo da vidimo stvari koje nikad ne bismo mogli videti kroz standardnu arheologiju, stvari koje nismo mogli da zamislimo." 
 
Da bi se u perspektivi opisala razmera otkrića, svaki podzemni tunel dubok je preko pet metara i širok 10 metara, a najmanje 20 do sada je otkriveno na prosečnoj udaljenosti od 864 metra od zidova Daringtona, a tim pretpostavlja da ukupno postoji preko 30 takvih tunela. Nažalost, otprilike 40 posto tunela više ne može biti proučeno, zbog moderne izgradnje u okolini. Istraživači pretpostavljaju da je najnovije otkriće moglo služiti ili kao vodič ljudima da stignu do svetog mesta, ili kao potencijalno upozorenje da ne uđu na sveto tlo bez dozvole. Vesti o otkriću mogu poslužiti kao uteha za istraživače koji nisu bili u mogućnosti da gledaju ovogodišnje pomračenje Meseca 20. juna zbog zabrane masovnih okupljanja koja su posledica pandemije koronavirusa. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.