Ovo su najbolji načini za čišćenje memorije na telefonu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2017, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najbolji načini za čišćenje memorije na telefonu

Pametni telefoni uglavnom nemaju dovoljno prostora, pa se interna memorija gotovo svakog telefona vrlo brzo napuni, a učestala obaveštenja o nedostatku memorije znak su da je potrebno napraviti "generalno čišćenje".

Ovih nekoliko korisnih saveta pomoćiće vam da vrlo jednostavno oslobodite prostor na telefonu ili tabletu i da uvek imate dovoljno mesta za čuvanje podataka.

1. Izbrišite aplikacije i igre koje ne koristite 

Jedan od najlakših >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << načina kojima ćete osloboditi nekoliko megabajta prostora je da uklonite aplikacije i igre koje vam više ne trebaju ili ih jednostavno ne koristite. U podešavanjima vašeg uređaja možete da proverite koje aplikacije zauzimaju najviše prostora pa na temelju tih informacija možete da odlučite koje ćete eliminisati. Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, proverite kada ste ih poslednji put uključili i rešite se svih onih koje niste koristili duže vreme.

2. Prebacite fotografije ili videozapise negde drugde 

Ako već neko vreme koristite isti telefon, onda su velike šanse da ste snimili veliki broj fotografija i videozapisa koji mogu da zauzmu poprilično mnogo prostora pa bi najbolje rešenje bilo da ih prebacite na računar i da nepotrebne obrišete. Druga opcija bi bila da napravite rezervnu kopiju na "cloudu" (koristeći servise kao što su: Dropbox ili Google+) tako da kasnije, ako vam ikada više budu potrebne, možete da im pristupite.

3. Koristite "cloud" 

Ako su fotografije i muzika najveći konzumenti memorije telefona, onda ih jednostavno "podignite na cloud". Google Photos je besplatna aplikacija koja radi na svim operativnim sistemima i nudi beskonačan prostor za fotografije i videozapise do 16 MPx i 1080p videozapise.

4. Očistite keš memoriju 

Ako je vaš telefon nekada radio kao "lud", a sada se poprilično usporio, učitavanje mrežnih stranica čini se kao večnost, prebacivanje između aplikacija ili na radnu površinu kao čekanje javnog prevoza, verovatno je vreme za čišćenje keš memorije ili, u gorem slučaju, šetnje do servisa.

Keš memorija (engl. cache memory) brza je priručna memorija za privremeni smeštaj instrukcija i podataka potrebnih procesoru koja rešava nesklad između brzine procesora i radne memorije. Ta ista memorija ponekad može da pravi probleme. Za ubrzanje i ukupno poboljšanje rada uređaja trebalo bi je povremeno očistiti.

5. Koristite MicroSD karticu 

Korišćenje MicroSD kartice kao dodatne memorije za čuvanje nije trajno rešenje, ali će svakako pomoći kod problema manjeg kapaciteta interne memorije. Kada povežete MicroSD karticu sa telefonom, sve fotografije i videozapisi mogu se direktno čuvati na karticu, a sve ostale datoteke mogu biti sačuvane upravo na MicroSD kako bi se memorija telefona oslobodila za neke druge datoteke koje su vam možda važnije.

6. Povremeno resetujte telefon 

Ne postoji savet ni trik koji će prostor na telefonu osloboditi kao vraćanje na fabrička podešavanja. Resetovanje telefona jedini je način da ga vratite u besprekorno stanje u kom je bio kada ste ga prvi put kupili. Ipak, ne zaboravite da se resetovanjem telefona brišu apsolutno svi podaci koje imate na njemu, od SMS poruka do svih aplikacija, preko fotografija, videozapisa i muzike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

6 trikova koji će osloboditi memoriju vašeg telefona i učiniti da bude brz kao munja!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Apr.2017

Memorija telefona se vrlo brzo puni, najčešće zbog gomile aplikacija, fotografija, muzike i drugih fajlova. Ukoliko vam se često pojavljuje obaveštenje o nedostatku memorije, savetujemo vam da poslušate trikove u nastavku, kako bi vam telefon ponovo "prodisao"...1. Fotografije i video-snimke prebacite...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.