Evropa je glavni kandidat za život izvan Zemlje

Izvor: Vesti-online.com, 17.Maj.2018, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa je glavni kandidat za život izvan Zemlje

Jupiterov mesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili dve decenije stare podatke svemirske letelice Galileo.

Ta letelica Američke svemirske agencije NASA bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu džinovske gasovite planete, ali su podaci koja je Galileo tada poslao dugo zbunjivali naučnike.

Oni su sada uvereni da je Galileo tamo proleteo kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se probio kroz zaleđenu površinu Evrope. Ispod tog ledenog pokrivača nalazi se okean, duplo veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

U tom trenutku, letelica je bila 200 kilometara iznad Evrope.

- Odranije nam je poznato da na Evropi ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav je nama poznat. Ima vode. Ima energije. Ima ugljenika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo da istražimo - izjavila je naučnica Elizabet Tartl iz Laboratorije za primienjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins.

- Činjenica da smo otkrili vodeni oblik je stvarno uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je verovatno najpogodniji deo Evrope za život, jer je topliji i zaštićen od radijacije ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći da dođemo do uzoraka - rekla je Tartl.

NASA će za nekoliko godina imati priliku za to. Ta agencija 2022. godine namerava da lansira letelicu "Europa Clipper", sa ciljem da istraži Jupiterovu orbitu.

Ona će, niskim preletima, nastojati da dođe do uzoraka iz "gejzira" i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u okeanu Evrope.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

AKO IH NEGDE IMA, ONDA SU TU: Naučnici pronašli idealno mesto za život vanzemaljaca

Izvor: Kurir, 17.Maj.2018

Jupiterov mesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici posle detaljnog proučavanja decenije starih podataka svemirske letelice Galileo.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.