Ako koristite besplatan Wi-Fi,  pazite na ove zamke

Izvor: Vesti-online.com, 09.Sep.2017, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako koristite besplatan Wi-Fi, pazite na ove zamke

Besplatne Wi-Fi mreže mogu da budu odlična stvar ako želite da uštedite mesečnu količinu interneta, ali treba biti oprezan - veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabjata.

Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari: baterija uređaja će duže trajati, nećete moći da se povežete na lažnu mrežu i bićete pošteđeni lavine napornih reklamnih imejlova. Dodatni nivo odbrane predstavlja ekstenzija DoNotTrackMe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja će raznim stranicama i uslugama blokirati pristup vašoj trenutnoj poziciji.

VPN, odnosno Virtualna Privatna Mreža (Network) pruža vam anonimnost dok ste online: web stranice koje posetite videće adresu virtualne mreže, a ne one koju trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a ako ste baš škrti, postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

Većina smartfona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aviona koje su ranije koristili. Lažnjaci mogu kloniraju ime te mreže i 'ulove' vaš uređaj kada pokuša da se priključi na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci.

Hakeri vrlo često koriste imena mreža koja su vrlo slične originalu. Jedina razlika je to što će autentični hotspot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što sledeći put krenete da se priključite na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže.

Ovo je vrlo važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirus softver. Postoje stotine načina da se vaš uređaj hakuje, a vaš zadatak je da barem budete u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsetiti da pazite kada se priključujete na lažne hotspotove.

Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali bezbedni, birajte hotspot koji vam pre povezivanja šalje SMS. To štiti i vas i mrežu od kriminalaca koji prave opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.