RT: „Nema potrebe za vanzemaljcima“: Iran ne želi strane brodove u Persijskom zalivu

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nema potrebe za vanzemaljcima“: Iran ne želi strane brodove u Persijskom zalivu

Izvor: Vostok / RT

Iranska mornarica "budno kontroliše" Perzijski zaljev i Ormuski moreuz i nema potrebe za pomorsko prisustvo zemalja "vanzemaljaca", izjavio je novi komandant iranske mornarice.

"Mi možemo osigurati bezbednost Persijskog zaliva i nema potrebe za prisustvom vanzemaljaca kao što su SAD i zemalja čija kuća nije ovde", rekao je admiral Alireza Tangziri, komandant mornarice Revolucionarne garde, prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

Imajući "autsajdere", koji deluju sa nuklearnim brodovima u zalivu, stvara se potencijalna ekološka opasnost, ne samo za Iran nego i za susede rekao je Tangziri. On je takođe optužio neprijatelje Irana da pogrešno predstavljaju realnost "kako bi rasporedili snage u region i prodali svoje oružje".

Napomene Tangzirija su usledile nakon upozorenjima u američkim medijima, da bi Teheran mogao odlučiti da zatvori Ormuski moreuz, glavni put za transport i izvoz nafte iz zaliva. Tankeri prevoze po 18,5 miliona barela sirove nafte kroz moreuz svakog dana.

Reči iranskog admirala garantovane dolaze i kao odgovor  američkim snagama, koje sebe vide kao glavnog zaštitnika "bezbednosti i stabilnosti" u zalivu. SAD i njihovi arapski saveznici "spremni su da osiguraju slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine gde god to dopušta međunarodno pravo", izjavio je u ponedeljak Klo Morgan, portparol Centralne komande američkih pomorskih snaga.

Već loši odnosi između Vašingtona i Teherana pogoršali su se od maja, kada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutim 2015. godine, a koji je sa Iranom postigao njegov prethodnik Barak Obama. Iako evropske zemlje, Rusija i Kina nisu izašle iz sporazuma, SAD su već počele sa uvođenjem sankcija koje su ranije suspendovane, te prete da sankcionišu svakoga ko posluje sa Iranom.

Teheran je odgovorio predstavljanjem novog domaćeg oružja, uključujući borbeni avion i balističku raketu kratkog dometa, kao i manevrima mornarice Ormuskom moreuzu.

Ranije ovog meseca, bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons je opisao Iran kao "egzistencijalnu pretnju" u regionu.

"Voleo bih da njihova mornarica nestane", rekao je Džons, koji je sada na dužnosti privremenog predsednika Atlantskog saveta.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.