Vrući tanjir  suspendovan jer je previše debeo

Izvor: B92, 21.Sep.2021, 11:22

"Vrući tanjir" " suspendovan jer je previše debeo

Priča o Džonu Vilijamsu, bivšem američkom košarkašu, koji je suspendovan zbog prekomerne težine.

Bizarna stvar u svetu sporta nas je zadesila ovih dana informacijom da je Sevilja otpustila francuskog štopera Žorisa Njanjona zbog nedovoljne fizičke spreme, odnosno prekomerne težine.

Ovo nije prvi put da se tako nešto dogodi, setimo se samo čuvene priče o Džonu Vilijamsu popularnom "Vrućem tanjiru" (Hot Plate) koji je suspendovan iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NBA lige jer je imao 137 kilograma.

Džon Vilijams je jedini igrač u istoriji lige koji je dobio jednogodišnju suspenziju zbog prekomerne težine.

Džon Vilijams je pokrivao poziciju krilnog centra i po potrebi centra i visok je 203cm. Studirao je na prestižnom univerzitetu LSU, a u NBA ligu je došao 1986. godine kada su ga sa 12. pozicije u prvoj rundi birali Vašington Buletsi.

Igrao je za njih pune tri sezone i poslednja treća je bila najbolja, ali se Džon Vilijams ozbiljno posvađao sa ljudima iz kluba i oni su ga trejdovali u Los Anđeles Kliperse 1992. godine.

Džon je u tom periodu imao velikih problema i upao u depresiju koju je neuspešno lečio prekomernim konzumiranjem hrane, a u depresiji je bio jer su mu u kratkom vremenskom roku ubijena dva najbolja prijatelja i preminula mu je baka za koju je bio vrlo vezan.

Situacija u porodici nije bila sjajna, roditelji su imali poteškoće da se zaposle i Džon je postao maltene primoran da ih sve izdržava što je takođe imalo velikog uticaja na njegovo mentalno zdravlje.

Buletsi nisu umeli da srede ovu situaciju pošto je Vilijams počeo konstantno da se goji i pored jako dobrih partija ostao bez učešća na NBA Ol-Staru iako je u sezoni 1989/90 prosečno beležio 18 poena i 7 skokova.

Vilijams je povredio i koleno i zbog toga odigrao samo 18 utakmica u sezoni i što je još teže – zbog manjka aktivnosti se previše ugojio i ugrozio svoju karijeru iako je važio za potencijalnu zvezdu u usponu.

Na trening kamp pred sezonu 1990/91, Vilijams se pojavio sa 127 kilograma i kažnjen je sa 200.000 dolara zbog nepoštovanja pravilnika i činjenice da je fizički nespreman za profesionalnu košarku.

Poslali su ga na rehabilitaciju i uz jake treninge i striktno propisani režim ishrane Vilijams uspeva da se vrati na koliko-toliko optimalan nivo i odigrao je 33 utakmice za Buletse, ali su svađe i rasprave postajale sve učestalije i nazirao se trejd.

Pred početak sezone 1991/92, Vilijams je suspendovan na godinu dana i razlog za tako nešto je prekomerna težina pošto NBA liga nije želela da toleriše njegovih 137 kilograma.

U Klipersima se nije proslavio, a jedino zbog čega je ostao upamćen su scene u kojima košarkaš sa previše kilograma ulazi u igru i mami osmehe pojedinom delu publike.

Nakon Klipersa odlazi u Indijana Pejserse gde se nije previše dugo zadržao i karijeru je morao da nastavi u Evropi, kada je potpisao ugovor sa španskom ekipom Granade, a igrao je još i za Manresu, Valjadolid i Alikante.

Karijeru je završio sa 38 godina i ostao upamćen kao jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je suspendovan na jednu sezonu zbog prekomerne težine – 137 kilograma.

Da li ste zaboravili na činjenicu da je jedan izuzetno poznati NBA igrač, praktično živa legenda, namerno dodavao kilograme kako ga ne bi određeni tim izabrao na draftu?

Naravno, radi se o Čarlsu Barkliju, gospodaru skokova i jednom od najboljih krilnih centara u istoriji lige.

Priča nas vodi u 1984. godinu i univerzitet Oburn koji je Čak pohađao u tom momentu i praktično da nije bilo tima u NBA ligi koji nije želeo Barklija u svom rosteru.

Njemu se predviđao peti pik na draftu koji je pripadao Filadelfija Seventisiksersima, ekipi u koju Barkli nije želeo da ide. Kako bi izbegao neprijatnu situaciju, Barkli je uradio sve što je u njegovoj moći da se Siksersima ne svidi.

Toliko je otišao u ekstrem da se namerno gojio. Jeo je po nekoliko pica, velike količine krofni i ostalih nezdravih proizvoda:



"Postao sam debeo da me Filadelfija ne bi izabrala"
, priznao je Čarls Barkli.

Plan mu nije uspeo, Filadelfija je svesno birala prekomerno teškog Barklija i dodala ga sjajnom timu koji je već osvojio titulu predvođen "Doktorom Džejem", Džulijusom Irvingom.

Ipak, rekord za najtežeg košarkaša u istoriji lige ostaje u vlasništvu bivšeg centra Sakramento Kingsa, Olivera Milera koji je sa 206cm visine u jednom momentu karijere bio težak 170 kilograma!

Zvanično, niko nije bio teži od Milera. Na drugom mestu nalazi se jedan od najboljih centara svih vremena, Šekil O'Nil. Naravno, svi ste znali da će se Šek naći na ovoj listi, a interesantno da je u periodu igranja za Klivlend Kavalirse bio težak čak 162 kilograma.

Prvi igrač koji je dobio nadimak "Bejbi Šek" bio je košarkaš Njujork Niksa, Edi Kari. Eto, baš ga sada spominjemo kao trećeg najtežeg NBA igrača svih vremena, pošto je Kari težio 159 kilograma u jednom periodu svoje karijere.

Naravno da ovo nisu jedini primeri, bilo je toga i na ovim prostorima. Setimo se samo simpatičnog Entonija Majlsa koji je nosio dres Crvene zvezde i sada već čuvenog komentara Edina Avdića za procenat masti u telu:

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SEVILJA OTPUSTILA IGRAČA: Previše se opustio u jelu i piću!

Izvor: HotSport.rs, 21.Sep.2021

Njanjon otpušten zbog prekomerne težine.  Često smo svedoci koliko igrači velikih klubova umeju da se previše opuste dok uživaju na odmorima između sezona i u klub se vrate sa viškom kilograma. Takav slučaj je i sa  Žorisom Njanjonom koji je dobio otkaz od kluba jer je imao više kilograma...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.