Izvor: MozzartSport.com, 17.Okt.2021, 08:21

U susret novoj sezoni NBA - Istok: Milvoki i Bruklin viđeni finalisti, Bogdanova Atlanta može mnogo

Ko su kandidati za plej-of, a koga maltene briga za rezultate

U noći između utorka i srede počinje nova NBA sezona, a na Mozzart Sportu smo vam uoči prvog podbacivanja doneli pregled ambicija svih ekipa. Juče ste mogli da čitate tekst o Zapadnoj konferenciji, a danas je na redu Istočna. Kao i juče, ekipe smo podelili u određene kategorije, a nakon što pročitate ovaj tekst možete dati odgovor na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << koje muči mnoge NBA analitičare – da li je Istok ove sezone jači od Zapada?

IZAZIVAČI ZA NASLOV: Bruklin Nets, Milvoki Baks

Kategorija za sebe. Ova dva tima nisu samo najbolji na Istoku, nego i u celoj ligi. Da je ikako moguće da u finalu igraju dve ekipe iz iste konferencije, po snazi bi idealno finale NBA lige bilo između Bruklina i Milvokija. No, to je nemoguće, a ostaje nam da vidimo hoće li se Netsi i Baksi sresti međusobno u finalu Istoka.

Za Bruklin smo i pre prošle sezone pisali kako sve zavisi od njihovog zdravlja bez obzira što tada još nije bilo poznato hoće li Džejms Harden stvarno doći u tim. On je došao, ali došle su i povrede, pa su Netsi ostali bez željenog naslova. Doduše, da Kevin Durent ima nešto manji nožni palac, možda bi sada pisali o tome da Bruklin ide u odbranu naslova. No, tako je kako je, a ove sezone Netse ne muči zdravlje nego Kajri Irving. On je odbio da se vakciniše protiv korone, a kako mu grad Njujork zbog toga zabranjuje da igra domaće utakmice, onda su iz kluba odlučili da neće igrati ni gostujuće. E sad, je li Bruklin i dalje prvi favorit bez Kajrija? Mi bismo rekli da jeste, jer su Kevin Durent i Džejms Harden fantastični igrači u naponu snage, a okruženi su odličnim pomoćnim osobljem. U Bruklin su se vratili svi koji su se morali vratiti, došli su još Peti Mils, Pol Milsap i Džavon Karter, dok je Lamarkus Oldridž odlučio opet da igra. Videćemo hoće li Kajri propustiti celu sezonu, hoće li ga klub možda trejdovati ili će se promeniti pravila u gradu Njujorku, pa će on ipak igrati za Netse. Bez obzira na sve, Bruklin je veliki favorit za osvajanje Istoka, ali i naslova NBA prvaka.

A, naslovom prvaka prošle sezone se okitio Janis Adetokunbo i njegovi saigrači iz Milvokija. Baksi su napokon pronašli pravu hemiju, pokazalo se da je dolazak Džrua Holideja bio pravi potez bez obzira na to koliko su ga platili, a sada Milvoki želi da odbrani naslov prvaka. Otišao im je Pi-Džej Taker, koji im je donosio puno toga u odbrani, ali su se pojačali dolascima Grejsona Alena, Džordža Hila i Rodnija Huda. Trener Majk Budenholzer ima veliku širinu u ekipi, osvajanjem naslova sa sebe je maknuo etiketu trenera koji je dobar samo za regularnu sezonu ne i za plej-of, i sada bez velikog pritiska može da uđe u sezonu. A, znamo svi da su velike ekipe najopasnije kada nemaju veliki pritisak na svojim leđima.

PLEJ-OF EKIPE: Atlanta Hoks, Filadelfija Seventisiksers, Majami Hit, Boston Seltiks

Na Istoku je dosta ekipa koje smatraju da im je mesto među šest najboljih, odnosno da će izbeći nezgodni plej-in turnir u kojem vam jedna ili dve utakmice mogu završiti sezonu. Ipak, mi smo napravili razliku među svim tim ekipama jer nam se ove četiri čine nešto boljima, odnosno bolje posloženima od onih koje dolaze u sledećoj kategoriji.

Da nam je neko nakon par meseci prošle sezone rekao da će Atlanta biti u ovoj kategoriji, odnosno da ćemo je smatrati prvom ekipom nakon opasnog dvojca na Istoku, verovatno bismo ga proglasili ludim. No, nakon promene trenera Hoksi su pod Nejtom Mekmilanom proigrali i pokazali da imaju veliki kvalitet i širinu rostera. Uspeli su da dođu do finala Istoka gde je Milvoki ipak bio prejak, a ove sezone bi hteli u najmanju ruku da ponove taj rezultat. S obzirom na to da su igrali stvarno sjajno i da nisu napravili nikakve veće promene u sastavu, verujemo da je to i moguće. Njihov najvažniji posao preko leta je bio zadržavanje Džona Kolinsa, a kad su to napravili, onda je sve bilo lako. Spomenimo i kako je sada svima jasno da je Bogdan Bogdanović jako važan za uspeh Hoksa. Na početku prošle sezone to nije tako izgledalo, ali kasnije je sve došlo na svoje mesto.

Teško je pisati o Filadelfiji s obzirom na to da se još uvek ne zna sudbina Bena Simonsa. Australijanac je na kraju ipak došao u ekipu, a videćemo hoće li i ostati u njoj, odnosno hoće li se uskoro dogoditi trejd koji svi čekaju. Ako tog trejda ne bude, onda treba videti hoće li Simons igrati za Filadelfiju, ali i bez njega je to ekipa koja računa na siguran plasman u plej-of. Nije bilo previše promena u ekipi, njihova snaga u Džoelu Embidu i slabost u šutu spolja su ostali kao prošle godine, ali dovoljno je to za regularnu sezonu. Za plej-of, videli smo već - nije.

Majami je verovatno među najvećim pobednicima prelaznog roka jer su uspeli da dovedu Kajla Laurija, koji je verovatno bio najveća meta među svim slobodnim igračima. Uz njega je došao i Pi-Džej Taker, pomoći bi mogao i Markif Moris, ali nema više Gorana Dragića, Kendrika Nana, Andrea Iguadale i još nekih igrača. Majami ima odličnu petorku, ali problem im je uska rotacija. Igrači koji su lani eksplodirali na pojedinim utakmicama sada će morati da igraju puno važniju ulogu, a o tome koliko će oni to moći da rade će zavisiće i konačni uspeh Hita. Ipak, dok je Džimi Batler u ekipi, u uspeh se mora verovati.

Šta se Bostona tiče, oni su napravili dobar potez kada su se uspeli da se reše Kembe Vokera, koji je pokazao da nije pravi dodatak Džejsonu Tejtumu i Džejlenu Braunu. Umesto njega se u ekipu vratio Al Horford, a došao je i Denis Šreder da popuni Vokeruvu poziciju. Tu je i Džoš Ričardson, pa će novi trener Ime Udoka imati na raspolaganju zanimljive igrače, ali i Boston, poput Majamija, ima problem sa širinom klupe. Dosta je tu upitnika, neki igrači moraju da budu puno bolji nego prošle godine da bi Boston napravio neki veći rezultat. No, njima je najvažnije da Tejtum i Braun budu zadovoljni. Kada imaš njih dvojicu, sve je lakše.

I ONI BI U PLEJ-OF: Čikago Buls, Šarlot Hornets, Indijana Pejsers, Njujork Niks

Napisali smo na početku prošle kategorije objašnjenje zbog smo tu kategoriju razdvojili od ove, pa idemo sada samo o timovima.

Čikago je bio jako aktivan ovog leta, a nakon šta su napravili dobar potez dovođenjem Lonza Bola, sve su zbunili kada su za Demara Derozana ipak dali previše. To im je otežalo manevarski prostor, pa su Bulsi u sezonu ušli bez prave zamene za Nikolu Vučevića, te praktično s niti jednim pravim krilnim centrom. Uz taj problem, biće zanimljivo videti kako će Bulsi igrati odbranu, odnosno hoće li moći da pobeđuju samo s napadom. U predsezoni je to izgledalo dobro, ali to ipak nisu bile ozbiljne utakmice.

Šarlot malo pomalo postaje ozbiljna ekipa. Lamelo Bol je lani pokazao da je to igrač oko kojeg se može slagati plej-of ekipa, Gordon Hejvord je dokazao da je velika klasa kada je zdrav, a problem s centrom Hornetsi su rešili dovođenjem Mejsona Plamlija. On nije najbolji centar na svetu, ali mogao bi da reši dosta problema koje je Šarlot lani imao pod košem. Majkl Džordan napokon može da bude zadovoljan svojom ekipom - dosta je tu zanimljivih, mladih igrača, a s boljom rotacijom pod košem bi mogli preskočiti još poneku stepenicu. Zanimljivo će biti pratiti koliko će im pomoći Keli Ubre, a odlazak Devonte Grejema ne bi trebao biti problem jer je tu Teri Rozijer.

Indijana praktično ništa nije menjala ovog leta osim što se na klupu vratio Rik Karlajl. To je, naravno, veliko pojačanje, a Pejsersi veruju da imaju dosta neiskorišćene snage u ekipi, pa nisu morali dovoditi igrače sa strane. Tu su sigurno donekle u pravu jer petorka Brogdon - Lever - Voren - Tarner - Sabonis nije odigrala zajedno niti jednu utakmicu, a kada ovim igračima dodate Ti-Džej Mekonela, Džeremija Lemba, Džastina Holideja, Torija Krejga i Gogu Bitadzea, onda vam bude jasno zašto im niko nije bio potreban. Njihov je problem zdravlje - ako to bude na mestu, onda dobar rezultat ne bi trebalo da izostane. Doduše, i dalje nam se čini da kombinacija Sabonisa i Tarnera nije najbolje rešenje u modernoj košarci, ali mi smo, ipak, samo novinari, ne GM-ovi. Valjda oni znaju nešto bolje.

Niksi su prošle godine bili jedno od najugodnijih iznenađenja, a bilo je lepo videti da novo rukovodstvo više ne baca vreće dolara kao što je to bilo prošlih godina. Ovog leta stvari su se ipak malo promenile, jer nam se čini da je Njujork dao malo previše para za nove ugovore Nerlensa Noela, Tadža Gibsona i Aleka Burksa, ali sve je to i dalje podnošljivo. Što se pojačanja tiče, došli su Kemba Voker i Ivan Furnije, što je svakako bolji bekovski dvojac od Elfrida Pejtona i Redžija Buloka. Biće opet Niksi dobri, ali i njima za nešto više nedostaje dobra rotacija na nekim pozicijama.

NADAJU SE PLEJ-INU: Vašington Vizards, Toronto Reptors, Klivlend Kavalirs

Bliže su kategoriji iznad nego kategoriji ispod, ali ih ipak moramo ostaviti tu gde jesu. Ove tri ekipe se nadaju ulasku u plej-in turnir, pa onda i u plej-of iako ih mnogi analitičari tamo ne vide.

Vašington je napravio majstorski posao u trejdu za Rasela Vestbruka. Dobili su praktično četiri igrača - uz Kajla Kuzu, Kentavijus KaldveDl-Popa i Montrezl Harela, tu je i ruki Ajzea Džekson, a kasnije su doveli i Spensera Dinvidija. Tako su Vizardsi kupili mir što se tiče Bredlija Bila i njegove ideje za odlaskom iz kluba, a trener Ves Anseld ima široku rotaciju i veliki izbor kvalitetnih igrača. Ako ih uspe uigrati i ako Vašington izbegne velike povrede, mogli bi da budu opasni.

Što se Toronta tiče, oni su ostali bez Kajla Laurija, a s obzirom da prošle sezone nisu izgledali kako treba, onda su ih svi svrstali među najslabije ekipe Istoka. No, zaboravlja se da su Reptorsi celu prošlu sezonu igrali u gostima jer nisu mogli igrati u Kanadi, te da su imali puno problema s povredama. Trener Nik Nurs i dalje ima dosta zanimljivu ekipu, a tokom pripremnih utakmica pokazao je neke nove taktičke zamisli poput igre s pet krilnih igrača u petorci od kojih svaki može preuzeti bilo koga u odbrani, ali i organizovati napad, te ispaliti trojku. Ruki Skoti Barns mogao bi biti jako zanimljiv igrač za gledanje.

Kada čovek na papir stavi nivo talenta koji Klivlend ima, upita se kako se ta ekipa nalazi u samom dnu svih predviđanja uoči sezone. Dejrius Garland i Kolin Sekston na bekovima, Džeret Alen, Ivan Mobli i Lauri Markanen u rotaciji pod košem, te Ajsak Okoro na krilnoj poziciji - sve redom veliki talenti, a tu su i iskusni Riki Rubio i Kevin Lav da im pomognu. Međutim, neka greška kod Kavalirsa postoji koja im ne dopušta napredak i čini nam se da će tako biti i ove sezone. Možda bi trebalo da se reše jednog od dvojca Garland/Sekston.

NIJE IH BRIGA ZA OVU SEZONU: Detroit Pistons, Orlando Medžik

Mlade ekipe koje nisu ni izbliza gotove. Uvek ih ima u NBA ligi, na Istoku su to Pistonsi i Medžik.

Detroit je imao sreću, dobio je prvog pika na draftu, što je značilo odabir Kejda Kaningema koji bi već u prvoj sezoni mogao pokazati da je pravi NBA igrač. To je sigurno velika stvar za navijače Pistonsa, ali od ove sezone ne mogu očekivati ništa osim gledanja kako Kejd napreduje, ali i davanja odgovora na pitanje jesu li Kilian Hejs, Sadik Bej, Hamidu Dialo i Ajzea Stjuvart pravi igrači. Svi su oni lani pokazali ponešto - neko više, netko manje - a sada treba videti kako se uklapaju uz Kaningema.

Medžik nije dobio prvog nego četvrtog pika na draftu. Uzeli su Džejlena Sagsa. Uz njega, u ekipu je došao i ruki Franc Vagner, pa Orlando ima dosta zanimljivih, mladih igrača u rosteru. Tu su još Vendel Karter, Kol Entoni, Mo Bamba, Ar-Džej Hempton, Čuma Okeke i povređeni Džonatan Ajsak, ali čini nam se da niti jedan od njih nije prava, velika zvezda oko koje bi se gradila ekipa. No, ova sezona Orlandu treba da pokaže na koga od njih mogu računati u budućnosti.

PIŠE: Emir FULURIJA

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.