Izvor: MozzartSport.com, 22.Apr.2021, 11:27

Tristan Vukčević i Mario Nakić bi mogli da sruše NBA rekord Budućnosti, Mege i Betisa

Real bi sledećeg leta mogao da ima čak petoricu igrača izabranih na draftu

Ime Reala nije baš omiljeno ovih dana u svetu sporta. Istovario je svet "šlepere" drvlja i kamenja na predsednika madridskog kluba Florentina Pereza zbog pokušaja da osnuje fudbalsku Superligu. Njemu i saradnicima tražili su i još traže svakojake mane. Ali, bar za sada, teško da će ih naći u kancelariji košarkaške sekcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << izuzev po kojeg milona evra gibitaka, bez obzira što ekipa Pabla Lasa trenutno ne stoji dobro u četvrtfinalu Evrolige, sa ne baš velikim šansama da se preko Anadolu Efesa domogne Fajnal fora.

U vreme kada su svi isključivo gledali da kupe gotove igrače ne bi li se ojačali za drugi deo sezone, Real se, pritisnut pomenutim manjkom para u kasi, više odlučio za prodaju, pa i po cenu da leto dočeka samo sa peharom Superkupa Španije.

Za ogroman novac u košarkaškim okvirima pružio je Fakundu Kampacu slobodu izbora nove sredine, odnosno selidbu u NBA. Zatim je na sličan način pokazao put i njegovom zemljaku Gabrijelu Deku.

Plej-of Evrolige - 19.00: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Real Madrid (5,00)

Nekome ovi potez izgledaju panični, zbig pomenutog manjka u kasi. Ali, zapravo iza svega se krije plan na kome radi pozamašan broj ljudi, ne samo seniorskog tima, već i iz mlađih kategorija. Godinama snimaju svaki pedalj sveta, izuzev teritorije SAD, pokušavajući da pronađu nebrušene dijamante koji će im jednog dana doneti sjaj pehara, ali i solidne novčane zalihe za generacije iza. To su učinili angažovanjem Nikole Mirotića, Luke Dončića, pa ako hoćete i pomenutog argentinskog dueta koji u Madrid nije stigao baš "u cvetu mladosti", ali se afirmisao tek po oblačenju kraljevske uniforme koju su razdužili tek pošto je Real dobio značajno obeštećenje...

Sada je na redu jedna nova generacija na čelu sa Usmanom Garubom (2002), Tristanom Vukčevićem (2003), Marijom Nakićem (2001), Borisom Tišmom (2002) i Karlosom Alosenom (2000), koja bi, bar kada je u pitanju sam NBA draft, mogla da postane najuspešnija u istoriji Reala, možda i evropske košarke.

Malo ko sumnja da bilo ko od ovih momaka neće biti izabran na najvećoj košarkaškoj pijaci. Pitanje je samo koga leta, da li ovog, sledećeg ili 2003. godine.

Plej-of Evrolige - 20.45: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Bajern Minhen (3,50)

Gotovo je izvesno da će se Garuba pojaviti već narednog juna, jer prema svim procenama biće izabran u sredini prve runde, dok bi većina od ostatka društva mogla to da učini 2022.

Ukoliko se to desi, odnosno ako podnesu prijavu za draft i ne povuku je do završnog roka, a zatim budu izabrani, Tristan koji polako ali sigurno uzmima minute u seniorskom timu, Mario koji je otišao na kaljenje u Ostende kako bi potvrdio kvalitet i drugovi bi 2022. mogli da izjednače ili čak obore rekord Budućnosti, Mege i Betisa, jedina tri tima koja mogu da se pohvale da su samo na jednom draftu NBA timovi uzeli prava na njihova tri igrača.

Prvo je to pošlo za rukom Budućnosti 2003. kada je Feniks kao 17. pika izabrao Žarka Čabarkapu, Juta Aleksandra Pavlovića kao 19, a Njujork Slavka Vraneša kao 39. pika.

NBA ekipe su čak i tri navrata birale trojicu Meginih igrača. Prvo 2014. Nikolu Jokića (41, Denver), Vasilija Micića (52, Filadelfija), Nemanju Dangubića (54, Filadelfija, prosleđen San Antoniju), zatim 2016. Timote Luvavua (24, Filadelfija), Ivicu Zubca (32, LA Kliepres) i Radeta Zagorca (35), te 2017. Vlatka Čančara (49, Denver), Ognjena Jaramaza (58, Njujork) i Alfu Kabu (60, Atlanta).

Prethodno Betis je 2015. godine imao tri izabrana igrača: Kristapsa Porzingisa (4, Njujork), Vilija Ernangomeza (35, Filaldelfija, prosleđen Njujorku) i Nikolu Radičevića (57, Denver)...

Čak i da Real, odnosno njegova "deca" koja su sakupljena sa svih strana sveta, a ponajviše sa ovog prostora, ne budu završili na istom draftu, neće se Real buniti... Važno mu je da obezbedi adekvatne naslednike Ljulju, Rudiju i ostalima... A Tristan, Mario, Boris... pokazali su da imaju potencijala. Uostalom, ne bi nosili dres sa kraljevskim grbom...

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Košarka,   Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.