Izvor: MozzartSport.com, 23.Jun.2021, 17:39

Počinje finale Istoka: Janis na testu šampionskih kvaliteta, svi gledaju u Treja, Bogdanović se čeka "u pucanj"

Favorizovani Milvoki čeka Atlantu koja je odavno premašila očekivanja

Sezona 2020/21 u NBA ligi je po mnogo čemu specifična. Prošlogodišnji finalisti Los Anđeles Lejkersi i Majami Hit eliminisani su već u prvom krugu plej-ofa, Nikola Jokić je postao prvi centar posle više od dve decenije sa MVP titulom, dok od finalista obe konferencije samo Milvoki Baksi imaju skorije iskustvo igranja u ovoj fazi takmičenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Zbog toga, dubine rostera i činjenice da u svojim redovima imaju jednog od najboljih igrača današnjice Janisa Adetokunba Baksi u predstojeće finale sa Atlantom (TV Arenasport, 02.30) ulaze kao favorit, dok se pred Hokse postavlja pitanje – imaju li kapacitet da naprave novo čudo i od skroz do kraja?

02.30: (1,35) Milvoki (14,0) Atlanta (3,70)

Milvoki je posle monstruozne borbe s Bruklin Netsima u sedam mečeva poslao jasnu poruku da šampionski potencijal nije ispario, uprkos turbulentnoj sezoni. Baksi su poslednjih sedam meseci gradili ekipu koja je u plej-of ušla s pomešanim emocijama i nejasnim ciljem. Na kraju su izašli kao pobednici. Trejd Džrua Holideja u pauzi između dve sezone i Pi Džej Takera poslednjeg dana prelaznog roka doneo je Milvokiju toliko željenu defanzivnu raznovrsnost i čvrstinu. Majk Badenholzer je zato dosta eksperimentisao sa različitim petorkama i stilovima kako bi što spremniji dočekao plej-of. I to se na kraju isplatilo. Trijumf u dramatičnoj sedmoj utakmici u Bruklinu doneo je Milvokiju prednost domaćeg terena i Atlantu za protivnika.

Hoksi su odavno premašili očekivanja. Posle svih promena koje su se dogodile bila je jasna ideja stručnog štaba Atlante da napadne plasman u doigravanje, mada se do tog momenta došlo težim putem. Smena Lojda Pirsa posle loših rezultata u januaru i februaru bio je zapravo prelomni trenutak sezone, jer se postavljanje njegovog pomoćnika Nejta Mekmilana ispostavilo kao najbolji mogući potez. Ekipu je doveo u red, postavio čvrste temelje i počeo da izvlači ono najbolje iz pojedinaca. Pre svih Bogdana Bogdanovića koji je posle oporavka od preloma kosti kolena postao jedna od ključnih figura ekipe uz prvu zvezdu Treja Janga.

Ovogodišnji uspon Hoksa još je izraženiji jer je ekipa tokom sezone pretrpela toliku štetu zbog povreda koje su i danas prisutne. Status Bogdana Bogdanovića i dalje je upitan, Nejt Mekmilan je novinarima rekao da koleno i dalje boli srpskog šutera, te da će zbog toga odluka o njegovom nastupu biti doneta pred samu utakmicu iliti “u pucanj“, baš kao i pred sedmi meč u Filadelfiji. Bogdan je taj meč odigrao nešto slabije, kao i nekoliko ranijih mečeva, ali ovog puta vidno rovit zbog problema sa kolenom. Čak je i Trej Jang tu sedmu utakmicu u Gradu bratske ljubavi odigrao katastrofalno loše uz šut 5/23 iz igre, ali je Atlanta ponovo uspela da slavi i dođe do prvog konferencijskog finala posle 50 godina.

Zato su oči sada uprte ka Treju Jangu koji u ovogodišnjem plej-ofu ima prosek od 29 peona, gotovo duplo više od Džona Kolinsa, inače drugog strelca ekipe u doigravanju. Jang na 29 poena ima i bezmalo 11 asistencija u proseku, a prvi je igrač u istoriji NBA lige sa 12 uzastopnih plej-of mečeva gde je ubacivao bar 20 poena uz sedam podeljenih dodavanja. I to je uradio u svojih prvih 12 utakmica u doigravanju u karijeri!

Uoči majstorice u Filadelfiji Atlanta je objavila da će Deandre Hanter da propusti ostatak sezone zbog kidanja meniskusa jer mu je potrebna operacija. Odluka da se sa Solomona Hila prebaci uloga startera na Kevina Hertera bila je pun pogodak. Herter je odigrao utakmicu života u majstorici sa 27 poena čime je trasirao put timu do finala Istoka. Veliki potez Atlanta je napravila dovođenjem Lua Vilijamsa usred sezone jer im je on doneo iskustvo potrebno za velike mečeve.

Dok i dalje svi gledaju ka Treju Jangu u nadi za novim čudom, čeka se Janis Adetokunbo da potvrdi njegove šampionske kvalitete. On je posle majstorice u Bruklinu izjavio da je umalo zaplakao, čime je potvrdio koliko mu je teško bilo da iznese celu seriju. Dobiti takvu seriju nije lako, mada su Baksi dobili vetar u leđa s povredama Kajrija Irvinga i Džejmsa Hardena, jerje onda svepalo na leđa Kevina Duranta.

Poraz u ovom finalu lakše će pasti Atlanti, jer je odavno premašila očekivanja. Baksi su ipak tim koji se godinama gradi za prsten, ali je uvek bilo nekih prepreka na tom putu. Dovodili su se u pitanje trenerski kvaliteti Badenholzera jer je njegov tim svaki put padao s formom u doigravanju, da bi se zatim pričalo i o tome kako je ekipi uvek nedostajala dubina rostera. Pokušalo se s dovođenjem Bogdanovića što se umalo loše završilo zbog kršenja pravila, ali Janis je dobio saigrače koji su spremni da ga podrže na putu do velikog finala. Videćemo da li i do krune.

Sada i Janis mora da pokaže nešto više. Pre svega da je igrač vredan ugovora potpisanog na 228.000.000 dolara, a ako uspe svojoj kolekciji priznanja verovatno će dodati i ono za MVP plej-ofa. Naravno, treba videti da li će ga stići faktor umora, pošto je seriju protiv Bruklina završio s prosečno 40 minuta na parketu, najviše ikada u jednoj seriji plej-ofa. Nije da je ikada bio poseban šuter, ali i umor je verovatno razlog zašto u plej-ofu puca tek 19 odsto za tri i 53,8 odsto sa linije slobodnih bacanja. To su detalji na koje će u Hoksima da obrate posebnu pažnju.

Sada je red da se vidi ko je spremniji za onaj poslednji, najvažniji korak.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Baksi i Hoksi počinju finale Istoka – Janis protiv Treja, neizvestan nastup Bogdanovića

Izvor: RTS, 23.Jun.2021

Milvoki baksi i Atlanta hoksi noćas igraju prvi meč Istočne konferencije NBA lige. Ekipa iz Viskonsina važi za favorita, tim iz Džordžije već je prevazišao očekivanja i to može ta mu bude glavna prednost. Nastup srpskog reprezentativca Bogdana Bogdanovića u finalu Istoka neizvestan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.