Izvor: MozzartSport.com, 22.Apr.2021, 12:43

Nikola Jokić ubedljivo najpotcenjeniji pik sa MVP nagradom

Ukoliko zvanično bude najkorisniji igrač, Srbin će ući u istoriju NBA kao najniže draftovani košarkaš sa najcenjenijim individualnim priznanjem u rukama

Odigrao je Nikola Jokić protiv Portlanda još jedan MVP meč i tako samo nastavio da potvrđuje kandidatiru za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone NBA. Gotovo da više niko ne sumnja da će >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << srpski centar, kada dođe vreme, prigrabiti najvrednije individualno priznanje u najkvalitetnijoj košarkaškog ligi na svetu.

Ako se to desi, Jokić će pomeriti mnoge granice u istoriji nagrade koja je prvi put dodeljena 1956. godine.

Posle Hakima Olajdžuvona, Stiva Neša, Dirka Novickog i Janisa Adetokunba, postaće tek peti MVP kome prvi pasoš nije bio američki (Tim Dankan je rođen na Devičanskim Ostrvima koje su teritorija SAD).

Petak, 3.30: (1,75) Dalas (12,5) LA Lejkers (2,30)

Biće tek drugi zvanično najbolji igrač koji nije izabran u prvoj rundi drafta, ali je njegov uspon sa 41. pozicije do MVP pehara bio daleko veći nego Vilisa Rida, 8. pika druge runde 1964. jer je tada, odnosno u sezoni iza (1964-1965) NBA činilo samo devet ekipa, dok je u današnjem vremenu čak 30.

Takođe, Nikola će postati prvi igrač Denvera sa prestižnim priznanjem u svojim rukama koji je prigrlio samo jedan nedraftovani košarkaš od strane NBA "redovnim" putem - Mozes Meloun.

Naime, vlasnik tri MVP nagrade se 1974. godine kao srednjoškolac opredelio da u profesionalne vode uplovi preko tadašnje ABA lige, odnosno preko Juta Starsa koji su ga birali sa 22. mesta (treća runda). Pošto je dve godine kasnije došlo do ujedinjenja ABA i NBA, ali i do gašenja njegovog Spirits of Sent Luis u koji se preselio 1975, te Kentaki Kolonelsa, ime Melouna se u leto 1976. našlo na takozvanom proširenom draftu, sa koga ga je kao petog pika pokupio Portland Trejl Blejzers, da bi ga zatim prosledio u Bafalo Brejvs (današnji LA Klipers).

Mo Meloun se ipak kratko, samo dva meča, zadržao u Bafalu koji ga je razmenio sa Hjustonom.

Ostalo je deo zlatne istorije, pre svega Filadelfije, kao što je deo zlatne istorije izbor nekadašnjih teritorijalnih pikova Vilta Čembrlena i Oskara Robertsona. Legnedrani duet bi da nije postojalo to ograničenje, takođo bio biran u vrhu prve runde drafta...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.