Izvor: MozzartSport.com, 29.Okt.2021, 18:04

Nema više kampovanja na liniji penala, nema ni starog dobrog Džejmsa Hardena

MVP NBA lige iz 2018. godine i čovek koji je kroz karijeru prosečno ubacivao 25,1 poena po nastupu, našao se na udaru posle promene pravila o faulovima

Napravila je NBA liga veliku promenu pred tekuću sezonu. Odlučila je da joj je dosta igrača koji kampuju na liniji za slobodna bacanja, pa je izmenila pravila o faulovima. Sve neprirodni potezi kojima igrači >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pokušavaju da iznude ličnu grešku protivnika i usidre se na crti više neće biti tolerisani. To je najteže palo zvezdi Bruklin Netsa Džejmsu Hardenu, koji se tokom karijere prilično oslanjao na penale.

Ozbiljno se muči na startu sezone. Beleži 16,6 poena na prvih pet nastupa. To možda i ne bi toliko upadalo u oči, da Bradonjini izleti na liniju penala nisu svedeni na minimum.

Zbog Hardena, ali i igrača njemu sličnim, doneta je odluka o promeni pravila. Ideja je da se napravi razlika između dobrih poteza i nekošarkaških. Dakle, ukoliko igrač napravi košarkaški adekvatan potez, proda fintu ili lažnjak protivniku i potom bude zaustavljen upotrebom sile, faul će biti sviran. Ipak, ako igrač pokuša nepriordnim potezom (bacanjem na protivnika, širenjem nogu pri šutu...) da iznudi kontakt, samim tim i prekršaj, to se više neće tolerisati, te u tom slučaju nemoćnom defanzivcu, kojem je i pored dobre odbrane iznuđen kontakt, neće biti sviran prekršaj.

"Želimo da izbalansiramo mogućnost defanzivaca da se takmiče sa ofanzivnim igračima, da pronađemo balans i dobijemo pravo nadmetanje kao rezultat", izjavio je Monti Mekačen, potpredsednik odeljenja za razvoj i trening sudija u NBA.

Za kompletnu i jasniju sliku pogledajte priložene video klipove, na kojima se navode primeri nekošarkaških poteza kojima su igrači do tekuće sezone uspevali da iznude faulove i slobodna bacanja.

The non-basketball move highlighted in this segment shows a shooter launching or leaning into a defender at an abnormal angle. pic.twitter.com/4bChPtIHWI

Here is an example of a non-basketball move where the offensive player veers off his path into the defender in an abrupt manner. pic.twitter.com/E5rSgCETAr

In this non-basketball move, the offensive player overtly extends a portion of his body into a defender. pic.twitter.com/4vbW1wyRtr

Harden je tokom karijere u proseku izvodio 8,7 slobodnih bacanja po meču. Preko 10 šutirao je u sedam sezona, a u istoriji lige samo su Vilt Čemberlejn (11) i Šekil O Nil (10) imali dvocifrene brojke izlazaka na liniju penala u više sezona. Od kako je stigao u NBA 2009. godine izveo je 7.674 bacanja i u tom periodu mu nijedan igrač nije prišao ni blizu (čak ni na ispod 1000 razlike).

Zato se sa pravom može reći da se prilično oslanjao na svoju mogućnost da iznudi faul protivnika i kazni ga sa crte, pa tako sve veću pažnju privlači činjenica da je u tekućoj takmičarskoj godini u proseku izvodio tri slobodna bacanja (manje čak nego u njegovoj ruki sezoni).

"Ponekad mi se čini kao da su te stvari određene i pre početka utakmice. Već oko mene postoji da stigma da dobijam faulove. Nisam ipak tip koji voli da se žali. Od sudija samo tražim da sviraju faul kada ga vide. Faul je faul, nebitno koja liga je u pitanju", izjavio je nedavno košarkaš Bruklina.

Not this year James. Love it. pic.twitter.com/Q2yCG5wVeI

Part Deux pic.twitter.com/ijRAqBDgFC

"And no call of any sort. He just loses the ball out of bounds." pic.twitter.com/OvFgZWvjVR

Često je i ranijih sezona bilo kritika na njegov račun. Smatralo se da bivši košarkaš Oklahome i Hjustona ima određenu protekciju kod sudija i sumnjalo se u njihove odluke kada je sjajni bek u pitanju. Jasno je da je u nekom trenutku došlo i do automatizma, jer je 32-godišnji košarkaš vrlo lukovo znao da natera protivnika da napravi faul, pa su ga sudije po navici slale na liniju penala. Nema ni sumnje da je popularni Bradonja to radio znalački. Unosio se telom u čuvare, uvek tražio kontakt pri prodorima i u šutu za tri poena. Jednostavno ima adekvatne fizičke atribute da može da uđe u "nekošeno" i izađe kao pobednik.

Pravo pitanje je da li je na svojoj lukavosti Harden bazirao svoju karijeru i izrastao u jednog od najboljih skorera u NBA? Naravno da nije, ali njegova mogućnost da iznudi prekršaj protivnika, izađe na crtu i pogodi u 86 odsto navrata svakako mu nije odmogla. Ipak, mnogo je više od "penaldžije". U dresu Roketsa je izrastao u jednu od najvećih zvezda lige, pre tri godine bio i MVP u sezoni u kojoj je beležio gotovo nestvarnih 36,1 poena po meču. Ubojitiji tokom jedne takmičarske godine uspeli su da budu samo Čemberlejn (pet boljih sezona) i Majkl Džordan (beležio 37,09 poena po meču u sezoni 1986/87).

Harden je jedan od veštijih igrača u ligi, njegovi krosoveri bacali su na kolena i "lomili" zglobove i najboljim defanzivcima. Takođe, jedan je od najboljih trojkaša svih vremena u najjačoj ligi sveta sa 2.455 ubačenih šuteva sa distance u karijeri (četvrti na večnoj listi). Trenutno mu nije promena pravila jedini problem, čini se da i fizički nije na adekvatnom nivou, a i sam Bruklin se muči zbog svega što se izdešavalo oko Kajrija Irvinga i vakcina. Popularni Bradonja će, kako god da njegove poslednje godine u NBA proteknu, bez sumnje ostati upamćen kao jedan od najboljih poentera, a sada sigurno ima i motiv više da se dovede u red, pa da i najvećih kritičarima zapuši usta. Od njega bi i čitava sezona ambicioznih Netsa mogla da zavisi. Ukoliko se zainati, u tandemu sa Kevinom Durentom bi zaista mogao da pokori ligu.

Jasno, nisu promene uticale samo na Hardena. Ozbiljno je protestovao i bek Atlanta Hoksa Trej Jang, koji je zbog činjenice da je fizički inferiorniji od svojih protivnika često tražio kontakt kako bi umesto teškog ili nemogućeg šuta izašao na liniju za slobodna bacanja.

"Nije samo do toga što nam određene stvari ne idu u korist. To je prosto košarka. Faulovi bi trebalo da budu faulovi. Imam osećaj da još uče i to ume da frustrira", rekao je mladi plejmejker i nastavio:" Ne utiče ovo samo na Hardena. Demijan Lilard verovatno od ruki sezone nije prosečno beležio 17 poena, Buker postiže 18. Dešavaju se situacije u kojima igrači idu na prodor i budu izbačeni van balansa i to je faul. Ima tu i nepotrebnih stvari poput bacanja unazad ili skakanja na druge momke, ali to je drugačije. Postoje sigurno stvari sa kojima se slažem kod promene pravila, ali nešto je jednostavno prekršaj. Igrači će se povređivati i zato manje igrače poput mene, veći i snažniji defanzivci pokušavaju da zaustave telom, nogama i rukama. Znam da se trude da nas izbace iz balansa. I to mora da ubde faul. Kada me uspore, to je faul".

Kako bilo, NBA liga se ne boji inovacija u cilju stvaranja što boljeg takmičenja i fer nadmetanja. Setimo se kako su zabranili "hekovanje" (namerno fauliranje igrača koji imaju slabe procente sa linije za slobodna bacanja), a sada su, čini se, stali i u odbranu defanzivaca. Neće više izraziti ofanzivci moći u nedostatku boljih rešenja da se unesu u protivnika i tako sebi obezbede lagana dva ili tri poena sa linije. Čini se da promena pravila ima smisla, ali i da će biti potrebno vreme da se na pravi način implementira, ali i da se na njega naviknu zvezde poput Hardena, Janga, Lilarda, Bukera, Stefa Karija...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.