Izvor: Luftika.rs, 09.Dec.2021, 15:36

Naci-navijač godinama proganja Nikolu Jokića, maše hrvatskom šahovnicom i naziva ga četnikom

MVP NBA lige Nikola Jokić sinoć je odigrao još jedan sjajan meč u pobedi nad Nju Orleans Pelikansima nakon produžetka. Zabeležio je 61. tribl dabl u karijeri sa 39 poena, 11 skokova i 11 asistencija.
Dodatan motiv Jokiću je došao sa tribina, gde se pojavio hrvatski navijač koji godinama provocira Nikolu hrvatskom zastavom i uvredama koje izgovara.
Te uvrede i provokacije datiraju još od 2017. godine.
Nacionalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uvrede zavidnog “Mark-a” Navijač koji se pre četiri godine lažno predstavio kao “Mark”, ovoga puta mahao je hrvatskom zastavom u svakom napadu Denvera.
Ništa ne bi bilo čudno da je na terenu i u sastavima timova bilo hrvatskih košarkaša.
Tokom svakog napada i kada bi Jokić imao kontakt sa loptom, “Mark”, koji je sedeo iza klupe Denvera, širio je šahovnicu i mahao njom očigledno sa namerom da ponovo provocira Nikolu.
Ni navijačima Denvera kraj malih ekrana nije bilo jasno o čemu se zapravo radi. Ubrzo su na društvenim mrežama ustanovili da je reč o hrvatskoj zastavi i navijaču koji godinama proganja srpskog centra.
– Imate neko NATO s*** na meču Pelikansa i Nagetsa koji maše zastavom Hrvatske svaki put kad Denver ima loptu verovatno da bi ušao Jokiću pod kožu – napisao je jedan navijač na Tviteru.
Adam Mares, koji prati sva sportska dešavanja u Denveru, još sredinom aprila 2018. godine je objasnio o čemu se radi:
Last season when DEN was in NOP, a guy with a Croatian flag sat behind the Nuggets bench and yelled racial/nationalist slurs at Jokic (even got interviewed on the broadcast and threw one in!) LOOKS like he was back sitting behind POR’s bench tonight. h/t r/denvernuggets pic.twitter.com/2VBE0djykz
— Adam Mares (@Adam_Mares) April 20, 2018

– Prošle sezone kada je Denver bio u Nju Orleansu, lik sa hrvatskom zastavom je seo iza klupe Nagetsa i vikao rasističke/nacionalističke uvrede Jokiću (čak ga je neko i intervjuisao nakon meča). Izgleda da se vratio da sedi pored klupe Portlanda večeras – napisao je tada Mares, ali to ovog “navijača” nije sprečilo da ponovi svoj ritual vređanja i provokacija.
Ko je provokator? Na susretu istih suparnika 2017. godine, komentatori su primetili navijača sa zastavom – ali sa klasičnim američkim poznavanjem geografije mislili su da je u pitanju srpska zastava.
Novinarka iz Denvera prišla je navijaču koji je iskoristio neznanje Amerikanaca i rekao da se zove „Mark“ i da je to srpska zastava koju je kupio na internetu. I tada je sedeo tačno iza klupe Denvera.
Zastava je bila hrvatska i navijač iz Nju Orleansa je još tada pokušao da isprovocira Jokića, s obzirom na to da nijedan hrvatski igrač nije bio na terenu.
U tom intervjuu „Mark” je Jokića nazvao „četnikom” i rekao novinarki da ta reč u Srbiji ima pozitivno značenje.
Amerikanci su tek naknadno shvatili da je to izraz koji se na Balkanu koristi da bi se Srbi opisali na krajnje pogrdan način.
#NBA reporter mixed the Serbian with the Croatian flag, Jokic reportedly called “Chetnik” https://t.co/y469MPVN0i
— Eurohoops (@Eurohoopsnet) April 5, 2017

Godinu dana kasnije, isti navijač je ponovo uočen na utakmici Portlanda i Nju Orleansa. Novinari su tada podsetili da se radi o čoveku koji je vređao Jokića prethodne godine. Spekulisalo se da je tada meta bio Jusuf Nurkić, bosanskohercegovački centar Portland Trejlblejzersa, jer ponovo na parketu nije bio niko od hrvatskih košarkaša.
No, Nikola Jokić nije se dao omesti.
Štaviše, ubrzao je “motor” dodao gas i ugasio Pelikanse, pa i nacionalistički nastrojenog provokatora. MVP je ponovo svima pokazao da ga niko ne može zaustaviti, da je noćna mora svakom protivničkom centru i kaznena ekspedicija za ceo NBA.
Ali tu su i braća Jokić, a sa njima, sasvim sigurno, “Mark” ne bi želeo da se susretne.

Prva ljubav zaborava nema: Nikola Jokić i zvanično postaje najveći svetski ambasador konjičkog sporta

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.