Izvor: MozzartSport.com, 06.Avg.2021, 23:28

NBA finale u Tokiju: Francuzi se boje nepisanog pravila i zahuktalog Durenta

Luka Dončić bi ponovo da piše istoriju sa Slovenijom, Australija da prekine kletvu

Došlo je vreme i za završne borbe na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ostalo je da se podele medalje u najatraktivnijim takmičenjima. Za zlato se bore košarkaši SAD i Francuske (04.30), dok će u meču za treće mesto megdan deliti Slovenija i Australija (13.00). Amerikanci su i pored silnih problema stigli do željene destinacije, a imaće priliku i da se revanširaju Francuskoj za poraz >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << na startu turnira. Slovenija je bila jako blizu istorijske medalje, ali nije ostala bez šansi da se domogne odličja. Za protivnika ima sjajne Bumerse, koji su po peti put ispali u polufinalu Igara i poput narednog rivala žele prvu medalju.

04.30: (5,50) Francuska (20,0) SAD (1,17)

Porazi na pripremama od Nigerije i Australije upalili su alarme u američkoj košarkaškoj javnosti. Posle neuspešnog nastupa na Svetskom prvenstvu u Kini (sedmo mesto), stvorila se bojazan da bi po pravilu neustrašivi Amerikanci, ponovo mogli da razočaraju.

Usledili su kadrovski problemi, otpali su Bredli Bil i Kevin Lav, malo je nedostajalo da do Tokija ne stigne ni Zek Lavin. Kratko je pauzirao i Džejson Tejtum, a sezona u NBA se odužila za trojicu igrača sa spiska. Poveo je Greg Popović osam košarkaša u Japan, naknadno se timu priključio Lavin, a pred sam početak turnira, direktno iz velikog finala najjače lige na svetu stigli su šampioni Kris Midlton i Džru Holidej, kaoi sjajni strelac Finiksa Devin Buker.

Ništa nije teklo po planu za Amerikance, ali Popović nije očajavao. Poraze na priprema je okarakterisao kao "dobre", a nije ga zabrinuo ni iznenađujuće loš start na Igrama - poraz od Francuske na premijeri i to u gotovo dobijenom meču.

Uigravao je polako NBA zvezde, verovao da će na vreme sklopiti sve kockice i nije pogrešio. Polako su dizali formu, a pre svih Kevin Durent, koji je očajno počeo takmičenje, ali je iz utakmice u utakmicu podizao broj obrtaja, da bi u punom sjaju zasijao kada je bilo najpotrebnije. Holidej je još jednom dokazao da je jedan od najboljih defanzivaca na svetu. Kako je i as Čikago Bulsa Lavin istakao, ostatak reprezentacije sledi njegov primer, te je američka defanziva iz susreta u susret delovala sve impresivnije. Posebno u prelomnim trenucima.

A kada na to dodate individualni kvalitet koji nema konkurenciju u Tokiju, dobijate recept za najbolje rezultate. Amerikanci su se uzdizali do finala, na tom putu srušili snove braći Gasol i Španiji, a potom i odličnoj Australiji. Postavili su stvari na svoje mesto.

Durent je vremenom pobegao saigračima, pa je posle pet mečeva ubedljivo najkorisniji igrač američke selekcije sa prosečnim indeksom 23. Prvi je i strelac Popovićeve selekcije sa 19 poena po nastupu. Holidej se istakao kao jako važna karika. Sa 12 poena je treći strelac ekipe, a po indeksu korisnosti je prvi iza zvezde Bruklin Netsa (16,8 u proseku). Ali sve i da Francuzi pronađu način da izbace Durenta iz ritma i limitiraju novopečenog šampiona, tu su asovi poput Demijana Lilarda, Bukera, Džejsona Tejtuma, koji kao tempirane bombe mogu da eksplodiraju i preuzmu konce u svoje ruke. To su nebrojeno puta dokazali i u najjačoj konkurenciji na planeti.

Zbog svega navedenog, pobeda Francuza bila bi veliko iznenađenje. Da, jesu Francuzi stali na put Amerikancima pre dve godine u Kini, srušili su ih i na startu turnira u Tokiju. Ali ekipe koje su padale pred izabranicima Vensana Kolea ne mogu se uporediti sa onom koja će u noći između petka i subote izaći na parket Saitama Arene. Posle pomenutih trijumfa Trikolora, lako je prevariti se da Francuzi "umeju" sa Amerikancima. Jer na Mudobasketu su srušili selekciju kojoj je prva zvezda bila Kemba Voker i na talonu nije bila zlatna medalja. Pre desetak dana delili su megdan sa potpuno neuigranim timom, koji je u naredna četiri susreta uspeo da ukloni nedostatke i čini se potpuno spreman dođe na korak od odličja po koje je i došao. Amerikanci odavno nisu imali veći motiv i Francuze čeka pakleno težak zadatak.

Uzdaju se Galski petlovi u iskustvo i kvalitet Rudija Gobera, koji za hleb zarađuje rveći se za najboljim centrima na svetu. Izvanredan je na Igrama sa prosečnim indeksom 19 i gotovo dabl-dabl učinkom po meču (11,4 poena i 9,6 skokova) i on će definitivno biti najveći Koleov adut u finalnoj borbi. Evan Furnije je posle slabašne sezone u dresu Orlanda i Bostona došao rešen u Japan da ućutka kritičare. Vidi se po njegovo govoru tela da želi ponovo da se dokaže kao strelac vrhunskog kalibra. Svima je jasno da to i jeste - protivnicima je u Tokiju u proseku ubacivao 19,2 poena. Nikola Batum je pokazao da i kada ga ne ide šut, može da odigra ključnu ulogu, pa je tako blokadom nad Klemenom Prepeličem u poslednjim sekundama polufinalnog susreta rešio pitanje pobednika i potvrdio da je veliki majstor ove igre.

Problem bi Amerikanci mogli da imaju i sa Nandom De Kolom, koji ima iskustva iz NBA, dok u evropskoj košarci već godinama važi za jednog od najboljih igrača. Sa 13,8 poena po meču je drugi strelac ekipe. Došle su do izražaja i njegove plejmejkerske sposobnosti, pa je sa prosekom od šest završnih dodavanja najbolji asistent francuske ekipe na Igrama. Da li je to dovoljno da se sruše Amerikanci na poslednjem koraku? Posebno posle iscrpljujućeg polufinala sa selekcijom Aleksandra Sekulića? Čini se da nije, ali na Francuzima je da se još jednom uzdignu iznad očekivanja i pokušaju da iznenade velikog favorita.

PUT SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA DO FINALA

Grupna faza

Francuska - SAD 83:76

SAD - Iran 120:66

SAD - Češka 119:84

Četvrtfinale

Španija - SAD 81:95

Polufinale

SAD - Australija 97:78

PUT FRANCUSKE DO FINALA

Grupna faza

Francuska - SAD 83:76

Češka - Francuska 77:97

Iran - Francuska 62:79

Četvrtfinale

Italija - Francuska 75:84

Polufinale

Francuska - Slovenija 90:89

13.00: (1,80) Slovenija (14,5) Australija (2,15)

U borbi za bronzu sastaju se Slovenija i Australija. Dve selekcije koje nemaju olimpijske medalje u košarci. Za razliku od Slovenaca, Bumersi su bili nekoliko puta pred vratima postolja, ali nisu uspevali da preskoče poslednju prepreku. Četiri puta su dosad ispadali u polufinalu Igara, a potom i mečevima za bronzu. Kao da je neko bacio kletvu na Kengure.

Slovenija je sa druge strane već ostvarila ogroma uspeh. Prvi put i istoriji se plasirala na Olimpijske igre, a predvođena Lukom Dončićem želi da se kući vrati sa medaljom. Ukoliko Sekulićevi izabranici dođu do odličja, biće to veliki podvig. Slovenci bi mogli da postanu tek sedma reprezentacija koja je na debitantskom nastupu na OI stigla do medalje.

Bili su jako blizu epskog uspeha, ali Batum je "ugasio svetlo". Na kraju su pretrpeli poraz od pola koša razlike (90:89). Teško da je moglo bolnije da bude.

Ipak, dokazali su nebrojeno puta do sada da imaju strašan mentalitet. Iako su posle poraza u polufinalu doživeli emotivno pražnjenje, nema sumnje da će učiniti sve da ostvare uspeh za pamćenje.

Dakle, već su kao reprezentacija ispisali istoriju samim plasmanom na Olimpijske igre. A zlatnim slovima večno će ostati upisan i nastup Luke Dončića u Tokiju. Upisao je najpre drugi najbolji nastup ikada sa 48 poena protiv Argentine, bio na sedam koraka od rekorda Oskara Šmita. Iz meča u meč je flertovao sa tripl-dablom, a onda je stao uz rame Aleksandru Belovu i Lebronu Džejmsu, pa je postao tek treći igrač kojem je pošlo za rukom da na Igrama upiše dvocifrene brojke u tri statističke kolone tokom jednog susreta.

Sve počinje i završava se sa Dončićem u Sloveniji. Prosek mu je impozantan. Tripl-dablom protiv Francuske, došao je i do proseka od 24,2 poena i po 10 skokova i asistencija po nastupu u Tokiju. Sa indeksom 31,8 ubedljivo je najkorisniji igrač turnira. Sve i da ostane bez medalje, ne bi bilo pogrešno dodeliti mu MVP nagradu. Još jednom su Slovenci pogodili i sa izdavanjem pasoša stranom košarkašu. Entoni Rendolf je imao veliki udeo u osvajanju Evropskog prvenstva pre četiri godine, dok u Japanu blista centar Valensije Majk Tobi. Sjajno sarađuje sa Dončićem, pa beleži 13,8 poena i 11,6 skokova po meču.

Čeka ipak Dončića i Slovence još jedan težak zadatak. Australija je do susreta sa Amerikom igrala sjajno. Nošena Petijem Milsom je redom obarala protivnike na pleća, ali ipak nije imala snage za iznenađenje protiv SAD-a. Novi košarkaš Bruklin Netsa u proseku beleži 19,6 poena po susretu, u potpunosti diriguje igrom Bumersa, pa u proseku upisuje i 5,8 asistencija. Centri Nik Kej i Džok Lendejl su u odsustvu povređenog Erona Bejnsa odradili sjajan posao. Bivši igrač Partizana - odnedavno i košarkaš San Antonija - u proseku je beležio 12,6 poena i 5,2 skoka. Kej je prijatno iznenadio i trenutno je drugi najkorisniji igrač ekipe Brajana Gordžijana (prosečan indeks 17,4). Po nastupu postiže 12 poena uz 6,6 skokova.

Reflektori će biti uprti u Dončića i Milsa, ubedljivo najvažnijih pojedinaca u svojim ekipama. Ako uporedimo igračke kvalitete ovog dvojca, jasno je da je prednost na strani Slovenije. Dok ipak postoji neizvesnost oko konačnog ishoda, jedno je sigurno - očekuje nas 40 minuta borbe do poslednje kapi znoja i sjajne košarke.

PUT SLOVENIJE DO BORBE ZA BRONZU

Grupna faza

Argentina - Slovenija 100:118

Slovenija - Japan 116:81

Španija - Slovenija 87:95

Četvrtfinale

Slovenija - Nemačka 94:70

Polufinale

Francuska - Slovenija 90:89

PUT AUSTRALIJE DO BORBE ZA BRONZU

Grupna faza

Australija - Nigerija 84:67

Italija - Australija 83:86

Australija - Nemačka 89:76

Četvrtfinale

Australija - Argentina 97:59

Polufinale

SAD - Francuska 97:78

KOŠARKA - BORBE ZA MEDALJE

Subota

Finale

04.30: (5,50) Francuska (20,0) SAD (1,17)

Meč za 3. mesto

13.00: (1,80) Slovenija (14,5) Australija (2,15)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.