Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 11:01

NBA Evroliga - fenomen razmene sa obe strane "bare" i za šta su "krivi“ Dončić, kultura i novac?

Bomba je tempirana i pitanje je kada će odjeknuti! NBA liga, tj njeni čelnici, stupili su u kontakt sa Evroligom, kako bi se započelo sa najkonkretnijom saradnjom na toj relaciji do sada. Sve veći broj američkih igrača hrli u Evropu, radije nego u Aziju ili neke egzotičnije sredine, ali i obrnuto. Poznati su i "krivci" za taj fenomen, a pitanje je kada će i kakvu će ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evroliga igrati u najjačem košarkaškom prvenstvu na svetu.
Decenijama traje polemika oko toga da li se "prava" i najbolja košarka igra u Evropi ili "preko bare".

Postaje li NBA liga sve više cirkus, hvata li Evroliga sve više priključak, ili je razlika još uvek ogromna i nedostižna?
Mnogima smeta to što osvajač NBA lige dobija zvanje klupskog šampiona sveta, jer (za razliku od na primer fudbala) nije igrao protiv klubova i šampiona sa ostalih kontinenata.
Nakon najnovijih glasina i informacija, vrlo brzo bismo mogli da vidimo okršaj šampiona NBA i Evrolige, a možda i mnogo više od toga.
Naime, kako je prvo prenela španska Marka, a potom i brojni ostali ugledni portali, uglavnom košarkaški, NBA liga stupila je u kontakt sa Evroligom.
Adam Silver je navodno pokretač ideje i kontaktirao je čelnike elitnog evropskog takmičenja, konkretno Đordija Bartomeua, kako bi se započelo sa najkonkretnijom saradnjom na relaciji SAD - Evropa.
Ideja je mnogo, od pomenute da šampioni Evrolige i NBA lige "ukrste koplja" u borbi za titulu svetskog prvaka, do toga da pored Istočne i Zapadne konferencije, NBA dobije i Evropsku konferenciju.
Pariz, London, Barselona i Madrid su proteklih godina bili domaćini što NBA utakmica, što kampova i samita koje je organizovala najjača liga na svetu.
Kako se radi o NBA ligi, u kojoj finansijski aspekt često igra ključnu ulogu, sigurno je da su ljudi iz SAD namirisali priliku za ogromnom zaradom i marketinškom promocijom.
Ipak, Evropa može i ima da ponudi mnogo više od atraktivnih gradova koji će donositi profit.
Tome svedoči sve veći broj igrača sa "starog kontinenta" u NBA ligi, koji ne samo da uspevaju da izbore mesto u rosterima klubova, već tamo dominiraju i osvajaju prestižna priznanja i nagrade.  
Takođe, svedoci smo vremena u kojem se sve veći broj američkih košarkaša, nakon napuštanja NBA lige, odlučuje za Evropu, radije negoli Kinu, Japan, Filipine, Tajvan, Portoriko.
Postoji mnogo razloga, tj "krivaca" što su NBA franšize počele da veruju igračima iz Evrope, odnosno što su američki košarkaši počeli da veruju Evropi.
U jednom neformalnom razgovoru, bivši trener Crvene zvezde Milan Tomić, otkrio je da je neočekivano veliku ulogu u ovim obostranim transakcijama poslednjih godina, igrao niko drugi do Luka Dončić.
Prema njegovim rečima, ali i rečima mnogih košarkaških stručnjaka, Dončić je postao "most" između Evrope i Amerike.
Adetokumba ili Jokića nisu mogli da "namirišu", ali im je Dončić bio ispred nosa.
Gotovo svi ugledni NBA analitičari govorili su kako su Deandre Ejton, Tre Jang i Marvin Begli očigledan izbori pre Luke Dončića na NBA draftu 2018. godine. 
Retki su bili oni koji su govorili da je tadašnje dete, tinejdžer, bilo MVP finala fajnal-fora u kojem je nadigralo odrasle ljude i vrlo dobre igrače iz potcenjenog prvenstva, te da je pravi "biser" koji se ne sme ispustiti.

Ipak, glas većine je presudio pa su pre Dončića prednost pri izboru imale zvezde NCAA koledž košarke, provereni talenti, o kojima se godinama pisalo i pričalo.
Par godina kasnije, Dončić je razuverio neverne Tome, dokazao svoj potencijal, ali i u velikoj meri pomogao takmičenju iz kojeg je došao.
Nakon osvajanja nagrade za najboljeg novajliju godine, obaranje mnogobrojnih statističkih rekorda, fantastičnih izdanja u dresu Dalasa i vraćanja ove franšize u plej-of, Dončić je promenio narativ.
O Evropi, konkretno Evroligi, se mnogo drugačije priča, sa mnogo više poštovanja.
Gotovo preko noći, jedan Stiven Ej Smit sada ima mišljenje da Evropa ima jedinstvenu košarkašku kulturu, na koju bi SAD morale sve više da se ugledaju.
Kendrik Perkins savetuje srednjoškolce da se oprobaju u Evropi protiv odraslih ljudi, kako bi očvrsnuli i bili spremni za ono što ih čeka u NBA.
Naravno, morala je i Evroliga da preduzme odgovarajuće poteze i mere kako bi bila privlačnija i dostupačnija igračima iz Amerike.
Promena sistema takmičenja, napredak u marketingu, povećani budžeti, uvođenje minimalne platežne moći i još mnogo faktora, uticali su na to da se više nego solidni američki košarkaši, usled otpuštanja iz NBA, odluče za Evropu (Farid, O'Brajant, Kuruc, Monro, Kuk, Benet, Mejker, Nejpir, Lojd, Mudije, Kejnan, Mejo, Gos, Vajt, Vilijams...).  
Pored Azije, koja je poznata po tome što je davala ogromne plate takvim igračima, Evropi uslugu nije činila ni razvojna NBA liga, koja je pre par godina povećala potencijalnu minimalnu zaradu, pa su se američki igrači radije opredeljivali da ostanu na svom kontinentu, oni srećniji čak u svom gradu ili kući, nego da se upute na daleko putovanje "preko bare".
Sada je već očigledno da je prvi veći "talas" Amerikanaca u Evropi imao pozitivne utiske i dobra iskustva koja su preneli svojim sunarodnicima.
Tako su razbijeni mitovi da se u Evropi na gostovanja ide isključivo autobusima ili stopiranjem, da se trenira tri puta dnevno, da im je život ugrožen ili da će se sigurno naći u nekom od rasističkih ispada. 
Prema statističkim parametrima portala "RunRepeat" iz 2020. godine, u odnosu na sezonu 2000/2001, broj američkih igrača porastao je za 119 odsto.
Sa druge strane, u pomenutom periodu u NBA ligi, broj američkih igrača opao je sa 91 na 77 odsto, a broj Evropljana u NBA povećao se sa 4 na 13 odsto.
Tako dolazimo do podatka da Evropljani danas dominiraju NBA ligom, a Amerikanci Evroligom.

Janis Adetokumbo je lider i lice Milvoki baksa, aktuelnih NBA šampiona.
Grk je osvajač priznanja najkorisnijeg igrača finala, dvostruki uzastopni MVP regularne sezone, petostruki "Ol-star" i MVP utakmice svih zvezda. 
Osvojio je nagradu za najboljeg defanzivca godine, a tri puta bio u najboljoj petorci.
Nikola Jokić aktuelni je MVP regularnog dela sezone NBA lige, trostruki "Ol-star" i dvostruki član najbolje petorke lige.
Pomenuti Dončić je potencijalni Lebronov naslednik na mestu lica lige, Rudi Gober trostruki najbolji defanzivac, Vučević dabl-dabl mašina, Bogdanovići, ali i Furnije i Batum "cepaju" mrežice i "rešetaju" iz noći u noć. 
U gotovo svim klubovima koji se takmiče u Evroligi ili Evrokupu, američki igrači imaju najveću minutaži, najbolji su strelci i generalno su nosioci ekipa na razne načine.
Sve navedeno govori da očigledno Evropa bez Amerikanaca ne može, ali primećuje se da isto tako ni NBA ne može bez Evropljana i zato će biti veoma zanimljivo videti koliko i na koji način će NBA i Evroliga sarađivati, jer je to nešto što je svetskoj košarci neophodno.
Utisak je i da ono što bi trebalo, tačnije što bi se moralo promeniti, jeste broj evropskih trenera i stručnjaka kojima bi NBA morao dati veću šansu i poverenje, jer bi oni najbolje mogli da prenesu tu košarkašku kulturu i implementiraju je u šou biznis kakav je NBA.
Aleksandar Petrović (AlexPetro23) 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.