Izvor: RTS, 17.Maj.2022, 05:46

Finala NBA konferencija koja nismo očekivali, ali koja jedva čekamo

Nakon istorijskih partija koje su pokazali Dalas i Boston u sedmim mečevima polufinala plej-ofa NBA lige, poznati su finalisti na Istoku i Zapadu. Četiri ekipe (Golden Stejt, Dalas, Majami i Boston) bore se za dva mesta u velikom finalu i priliku za osvajanje titule i prstena u najjačem klupskom košarkaškom prvenstvu.
Taman kada pomislite da NBA plej-of ne može mnogo toga više da ponudi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pruži, dese se serije kakve su Boston–Milvoki i Finiks–Dalas.

Ljubitelji košarke mogli su da uživaju u svakoj sekundi predstava koje su priredile pomenute ekipe.
Istorijski performans Luke Dončića i njegovih Maveriksa, s jedne strane, kao i maestralna timska košarka Bostona, sa druge, ostaće zauvek ispisani u istoriji NBA lige.
Najjače klupsko košarkaško takmičenje na svetu imaće novog šampiona, a pored Dalasa i Bostona, za prsten će se boriti i Golden Stejt i Majami.
Na Zapadu nešto novoRetko ko je mogao da prognozira da će se Dalas naći u finalu Zapadne konferencije, pogotovo zbog toga kako je po ekipu iz Teksasa počeo plej-of.
Mavsi su ušli u seriju sa Jutom bez povređenog Luke Dončića.
Nakon četiri utakmice, rezultat je bio 2-2 i mnogi su sa razlogom prognozirali da će tim iz Solt Lejk Sitija biti taj koji će proći u narednu fazu.
Iako rovit, Luka je pokazao svoje umeće i vukao Dalas do pobede u naredne dve utakmice.
Naredna prepreka bila je Finiks, ekipa sa najboljim učinkom u regularnom delu sezone, prošlogodišnji finalista NBA lige i skupina veoma talentovanih momaka, sa savršenim balansom mladosti i iskustva.
Uprkos partijama od 45 i 35 ubačenih poena Luke Dončića, Dalas je rutinski izgubio prve dve utakmice.
Već tada se pričalo o Finiksu kao o verovatno glavnom favoritu, bar sa Zapada, ako ne i čitave lige.
Ipak, utisak je da je tim iz Arizone postao arogantan, nadmen i bezobrazan, pošto su na terenu i van njega provocirali Dončića i momke iz Teksasa.
Deluje da im se to obilo o glavu, da su se igrali sa karmom i balkanskim mentalitetom.
Dalas je uspeo da izjednači na 2:2, ali je Finiks slavio u petom meču sa čak 30 razlike, poveo sa 3-2 i bio nadomak plasmana u finale konferencije.
Po drugi put u seriji, Dalas je bio otpisan, ali po drugi put, vratili su se iz mrtvih.
Na stranu brojke, rekordi i ostala statistička dostignuća, ali ovo što je uradio Luka Dončić ove sezone i u ovoj seriji, svrstava ga među najbolje igrače u istoriji lige.

NBA analitičari sa razlogom porede njegov uspeh sa Dalasom, sa onim koji je Lebron Džejms u prvom mandatu u Klivlendu, jer gledati kako neko stavlja celu ekipu, ceo grad, na svoja leđa, kako čini saigrače milion puta boljim od njihove prave vrednosti i kako neko u sopstvenoj režiji eliminiše na papiru jače od sebe, jeste za divljenje i posebno mesto u istoriji.
Nakon Jute i Finiksa, pred Lukom i Dalasom je novi, još veći izazov, zvan Golden Stejt.
Tim iz San Franciska ponovo je faktor u NBA ligi i ponovo je ekipa koje se svi plaše.
Gotovo da ne postoji tim koji želi da mu se Golden Stejt nađe na putu, sa razlogom.
"Spleš braća" ponovo sipaju trojke, Drejmond Grin ponovo komanduje odbranom, a Džordan Pul, Endru Vigins, Kevon Luni, Džonatan Kaminga i i ostatak tima su prihvatili svoje uloge i spremni su da se suoče i pobede svakoga.
"Ratnici" su u prvoj rundi protiv Denvera pokazali zrelost, prepoznali prednosti i mane rivala i u pet utakmica rutinski eliminisali Nagetse.
Usledila je veoma zanimljiva serija sa Memfisom, koja će ostati u senci povreda Gerija Pejtona na jednoj i Dža Morenta na drugoj strani.
Memfis je uspeo da bez svog najboljeg igrača produži seriju do šest utakmica, ali je Golden Stejt igrao tek toliko koliko je bilo dovoljno da se prođe u finale Zapada.
Kladionice, analitičari i košarkaški poznavaci sa razlogom smatraju da je Golden Stejt apsolutni favorit u seriji protiv Dalasa, a potom i favorit za osvajanje NBA prstena.
Mnogi su mišljenja da ova sezona Golden Stejta u velikoj meri podseća na 2015. godinu, kada su i bez Kevina Durenta, uspeli svojom igrom i draftovanim igračima zagospodare ligom. 
Ipak, ne bi bilo prvi put da  Dalas priredi čudo, pa se ne treba previše iznenaditi ako bi Luka ponovo na magičan način vodio ovaj tim do uspeha.

Istok – stari rivali, nova poglavljaNostalgija se polako, ali sigurno budi kada se spomene da će finale Istočne konferencije igrati Majami i Boston.
Ljuti rivali od pre nekoliko godina, dugo se nisu sastajali, ali utisak je da je sada idealno vreme za to.
Istočna konferencija nije imala previše iznenađenja.
Aktuelni šampioni Milvoki baksi jednostavno nisu mogli bez Krisa Midltona da ponove uspeh od prošle sezone.
Janis je bio maestralan, ali izbacio ga je bolji tim, tačnije, ponovo se dokazalo da ma koliko dobar pojedinac bili, bolji tim će uvek pobediti. Na kraju krajeva, pitajte Lebrona da li je to istina.
Držali su se Janis i Milvoki sedam utakmica, ali je Boston uspeo da ih skine sa trona, na koji će sada i oni sami pokušati da sednu.
Deluje da su Seltiksi napokon zaista spremni. Nije ovo toliko promenjen sastav u odnosu na prethodne godine, čak nije uopšte, ali su napokon Tejtum i Braun stasali u lidere.
Ono što zvuči neverovatno kod Bostona, jeste to što nisu uvek Tejtum i Braun lideri, već to iz utakmice u utakmicu varira, pa tako smo mogli da vidimo jednog Smarta kao najboljeg igrača Seltiksa, jednog veterana Horforda, pa čak i maestralnog i potcenjenog Grenta Vilijamsa.
Ime Udoka radi zaista sjajan posao sa ovim igračima i deluje da je Boston napokon spreman za iskorak koji je falio. 
Poput Toronta, godinama ih je Lebron sputavao u dostizanju punog potencijala, a oni se sada nadaju da, poput Toronta, mogu da rekordni 18. put pokore NBA ligu. 
Poslednji put kada su se našli u velikom finalu NBA lige, bilo je to pre sada već dalekih 12 godina. 
Način na koji igraju Seltiksi u oba pravca, a pogotovo u odbrani, čini da ih mnogi gledaju i smatraju favoritima za NBA prsten, prvi posle 14 godina.
Pretposlednja prepreka na putu ka tom cilju je ekipa Majami hita.
"Vrelina" je ponovo u modi, pošto je u poslednje tri sezone ponovo veliki faktor u NBA ligi.
Erik Spolstra čini čuda sa ovom ekipom, koja je imala uspone i padove ove sezone, ali je uspešno prebrodila svaki problem.
Poput Seltiksa, Hit takođe igra maestralnu košarku na obe strane i ima ekipu u kojoj svaki put neko drugi "iskoči".
Balans mladosti i iskustva, nestvarno dobri Batler, ali isto tako i Adebajo, kao i momci zadatka kakvi su Strus, Taker, Vinsent, Hiro, Oladipo, Dedmon, Robinson.
Rutinski su u prve dve runde savladali Atlantu i Filadelfiju i predstavili se kao opaki momci, koji ne mare protiv koga igraju.
Pre dve sezone Majami je igrao finale NBA lige, u kojem nije uspeo da nadigra LA Lejkerse.
Ovoga puta, smatraju da je stanje drugačije.
Pet Rajli sa razlogom ima nadimak košarkaški "kum", a ekipa koju je njegova organizacija okupila je veoma zanimljiva.
Majami je veoma tiho i bez pompe regularnu sezonu završio na prvom mestu na tabeli Istočne konferencije, a isto tako je pomalo potcenjeno i nezapaženo došao do finala.
"Vrelina" ove sezone igra u skladu svog nadimka. Kada uhvate vatru, ne želite da im budete protivnik. 
Igraju košarku sa dosta smislenih kretnji, akcija, postulata i uvek je veoma nezgodno igrati protiv ekipe koja uvek ima taktičko smišljeno rešenje u svakom trenutku.
Autsajderi pomrsili račune Kada je počinjalo ovosezonsko izdanje NBA lige, gotovo da nije bilo onih koji su sa sigurnošću mogli da prognoziraju da će se Dalas, Golden Stejt, Majami i Boston naći u finalima konferencija.
Ono što je najznaimljivije, jeste to što su se najveći favoriti od plej-ofa oprostili u prvoj rundi (Bruklin) i još u regularnoj sezoni (Lejkersi).
Eliminacijom Milvokija, pehar će promeniti vlasnika, a propuštena je velika prilika da ga Finiks prvi put u svojim vitrinama.
Boston je ekipa koja je 17 puta osvajala NBA titulu i definitivno da ima nešto u ovom timu koja veruje u srećne patuljke i detelinu sa četiri lista.
Ipak, samo jedna od tih 17 došla je u poslednjih 36 godina, pa će Boston morati da poradi na toj sreći. 
Golden Stejt je šest puta u svojoj istoriji bio na vrhu lige, od čega tri u periodu od 2015. do 2018. godine. 
I oni imaju dosta toga da dokažu: Da Stef Kari može da vodi do pobede, da zaslužuje nagradu koja je pomenute 2015. data Igodauli, da im ne treba Kevin Durent da bi pokorili ligu, da su još uvek u vrhu i da njihovo vreme još uvek nije prošlo.
Majami je trostruki osvajač NBA prstena, ali je sada već davno prošlo vreme Vejda i Džejmsa. Vreme je za neku novu "vrelinu" sa Floride.
Dalas u svojoj vitrini ima samo jedan trofej osvajača NBA lige. Ipak, dugo se taj jedan smatrao jedinim pravim i mnogi su ga vrednovali više nego svi oni koje su osvajali razni Golden Stejtovi i Majamiji...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.