Argentinski pit-bul VIDEO

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 11:13

Argentinski pit-bul VIDEO

Tridesetogodišnji ruki u ekipi Denver Nugetsa, iskusni argentinski plejmejker Fakundo Kampaco, pričao je o svojoj prvoj NBA sezoni.

O košarci najvišeg nivoa, o ponosu što predstavlja svoju zemlju na košarkaškom terenu i priseća se uzora iz detinjstva među kojima su Stiv Neš, Džejson Kid, Alen Ajverson, Vins Karter..

"Svaki dan imam širok osmeh jer mi se ostvario san da igram sa najboljima, ali istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želim da se dokažem, pokušavam da pomognem svojim saigračima i da postignem važne stvari. To je ono što me održava fokusiranim na mom poslu", rekao je Kampaco.

Kampaco u svojoj prvoj NBA sezoni prosečno beleži 5,9 poena, 3,4 asistencija, 1,9 skokova uz ogromnu ulogu u odbrani.

"Čekao sam toliko dugo na taj dan, i dalje je teško poverovati da sam ovde. Nisam stao i razmišljao, sve se dogodilo brzo, čovek mora da uživa u tome, da se prilagodi što je brže moguće i maksimalno fokusira i da pokuša da se dobro zabavi", rekao je Kampaco o svom dolasku u NBA.

Mnogi su sumnjali koliko može da doprinese 178 centimetara visoki plejmejker koji je stigao iz Evrope u 30. godini, ali je Kampaco ekspresno postao vrlo bitan faktor u igri Nagetsa, posebno bitan nakon povrede Džamala Mareja.

"Mislim da je adaptacija je najteži deo. Ovo mi je prva godina, novi tim, nova terminologija, nova pravila, nova odbrana, novo sve. Što se brže prilagodim, to će biti bolje, posebno sa ovakvom igrom. Trener voli i međunarodnu košarku. Ovde imate pomoćnike na svakom koraku. Pomoćni trener, drugi, treći, četvrti, peti itd. Sve je izgrađeno tako da možete dati svoj maksimum".

Argentinac se relativno brzo adaptirao na NBA, posle nekoliko godina u Evropi.

"Drugačiji je stil igre od onoga na šta sam navikao, Moram da popravim različite aspekte kao igrač, U napadu i odbrani, takođe. Poput igranja bez lopte, da se branim na pametniji način, detalje igre koje nisam shvatao kada sam igrao FIBA. Ako želim da ostanem ovde, moraću da se popravim ove aspekte igre. To je izazov".

Denver je pun igrača iz različitih zemalja.

"To je bila jedna od stvari koja me je prvo privukla. Tim je vrlo sličan drugim ekipama sa međunarodnim igračima. Već sam igrao protiv svakog od njih, kada smo bili mlađi i protiv Jokića tokom Svetskog prvenstva. Prijem je bio neverovatan. Ne samo od stranih igrača, od svih. Ponašali su se prema meni kao da me znaju ceo život".

Denver je jedan od pretendenata za plasman u finale NBA lige.

"Ulog je zaista velik. Ovo je tim koji je igrao veoma dobro tokom prošle sezone, sa mnogo dobrih igara u plej-ofu. Nadam se da ćemo uspeti".

Posle nekoliko godina, on je nastavio tradiciju sjajnih argentinskih košarkaša u NBA.

"Svi Argentinci koji su ovde igrali ili bili deo Zlatne generacije, pokazali su nam put. Razgovarao sam sa većinom njih, čestitali su mi za sve ovo. Pustili su me da uživam sam. Imao sam sreću da se igram sa njima u reprezentaciji. Mi mlađi momci smo slušali pažljivo kada su razgovarali o NBA, i sada sam ja taj koji to živi. Ako neko želi da postane njihova bolja verzija ili bar da proba, može to koristiti, šta su oni radili, istorija istorija koju su Argentinci napravili ovde. Neko vreme nije bilo Argentinaca u NBA, ja to lično ne shvatam kao dodatni pritisak. Naprotiv, ja to koristim".

Kao i milioni dečaka širom sveta, i Fakundo je kao mali maštao o NBA ligi, imao svoje uzore...

"Nikada nisam zamišljao da mogu da dođem ovde ili da bi moja igra mogla da bude na ovom nivou. Kad sam bio klinac u timu komšiluka, maštali smo o ovakvim stvarima, a san je bio da možda, nekada igram za reprezentaciju. Bilo je to maštarija. Sa mojim prijateljima, pokušali smo da igramo kao Stiv Neš, Džejson Kid, Alen Ajverson, Vins Karter. Pokušali smo da asistiramo kao oni, stavljali smo stolicu i pokušavali da zakucamo".

Sada je NBA igrač.

"To je više ličilo na fantaziju. Nikad nisam zamišljao da mogu da budem u ovoj ligi. Živim san, to je to, ali u isto vreme nije mi dozvoljeno da se opustim, jer želim da se takmičim. Došao sam ovde da se takmičim, da se merim sa drugima, i da ostanem u ligi, a to je najteža stvar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.