Izvor: RTS, 14.Maj.2022, 05:59

Kijev: Ruske trupe se povlače iz Harkova; Moskva: Ulazak Finske i Švedske u NATO ne može ostati bez reakcije

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti dan. Ruske trupe se povlače iz Harkova i stanovnici se vraćaju u grad, tvrdi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Finski predsednik obavestio je ruskog predsednika o planovima Helsinkija za pridruživanje NATO-u. Ulazak Finske u NATO bi bio greška koja ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostati bez reakcije i političkih posledica, upozoravaju iz Moskve. Vladimir Putin kaže da su pregovori sa Kijevom praktično prekinuti jer ukrajinska strana "nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog.
Ruska kompanija "Inter RAO" obavestila je finskog operatera "Fingrid" da obustavlja izvoz električne energije iz Rusije u Finsku, i to zbog problema u primanju uplata. Odluka Rusije došla je dan nakon što je Finska saopštila da namerava da se prijavi za članstvo u NATO-u.
Ulazak Finske i Švedske u NATO promeniće celokupnu bezbednosnu situaciju, pošto je alijansa neprijatelj Rusije, stav je ruskih zvaničnika. 
Američki predsednik Džozef Bajden, u razgovoru sa liderima Švedske i Finske, podržao je politiku otvorenih vrata NATO-a i pravo dve nordijske zemlje da određuju svoju sopstvenu budućnost, spoljnu politiku i bezbednosne aranžmane.
U isto vreme, Rusija je dostavila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini.
Ruski ambasador je Savetu bezbednosti predočio je da je Moskva otkrila i dokumenta koja ukazuju da su Sjedinjene Američke Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini.
Amerika odbacuje optužbe kao neosnovane i optužuje Moskvu da time želi da skrene pažnju sa agresije u Ukrajini.
Za to vreme u Ukrajini se vode žestoke borbe. Ruske snage napreduju u regionu Donbasa.
I dalje traju borbe za čeličanu "Azovstalj". U toku su pregovori o evakuaciji ranjenika. Kremlj saopštava da oni mogu slobodno da izađu, ako polože oružje. 
Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je prvi put od početka rata u Ukrajini, sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, tokom koga je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije. 
O sukobu u Ukrajini razgovarali su telefonom i predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc.
Putin je Šolcu rekao da je napredak u pregovorima "u suštini blokira Kijev", ali da su dve strane nastavile razgovore na različitim nivoima. 
Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta podržali su davanje veće pomoći i oružja Kijevu na sastanku Nemačkoj,
Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da će Unija obezbediti još 500.000.000 evra vrednu vojnu pomoć Ukrajini. 
Dugo najavljivan potez povukao je predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov i raspisao  referendum o ulasku Republike u sastav Rusije za 17. jul. 
Ukrajina je potpisala ugovore o uvozu 300.000 tona dizela i 120.000 tona benzina.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Žestoke borbe za Donbas, Kijev pokušava da evakuiše ljude iz "Azovstalja"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2022

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti dan. Na istoku Ukrajine žestoke borbe za Donbas. Pentagon tražio od Moskve hitan prekid vatre. I dok traje nova runda pregovora o evakuaciji boraca iz železare "Azovstalj", među Evropljanima zebnja od najave ulaska Finske i Švedske u NATO...Dugo najavljivan potez...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.