ZEMAN odbacio optužbe u vezi sa BOMBARDOVANJEM SR JUGOSLAVIJE: NATO poslao bombardere, mi smo oklevali

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMAN odbacio optužbe u vezi sa BOMBARDOVANJEM SR JUGOSLAVIJE: "NATO poslao bombardere, mi smo oklevali"

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je danas optužbe da je on kao premijer Češke vlada poslao bombardere NATO na Beograd i Srbiju zbog Kosova.

U razgovoru za televiziju češkog tabloida Blesk podsetio je da je Češka poslednja dala saglasnost za bombardovanje SR Jugoslavije i to pod uslovom da se bombarduju samo vojni ciljevi.

- Kao prvo ja na njih nisam poslao bombardere - odgovorio je Zeman na pitanje jednog gledaoca da li se tokom posete Beogradu prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sedmice izvinio Srbima za to što je na njih poslao bombardere da ubijaju civile, uništavaju infrastrukturu i bombarduju bolnice.

- Poslala ih je komanda NATO ali, istina je, bila joj je potrebna saglasnost svih zemalja članica. Mi smo tada bili oko tri sedmice novi član NATO. I pošto nam se niko nije pridružio, mi smo bili poslednji, ponavljam poslednji, duboko iza ponoći, ko je dugo oklevao da li da da taj glas - podsetio je češki predsednik kako je 1999. godine on kao premijer odlučivao da li da odobri operaciju NATO ili stavi na nju veto.

Zeman je danas podsetio da je NATO pred operaciju u SR Jugoslaviji uveravao da će bombardovati isključivo vojne ciljeve.

- Mogu da konstatujem da to obećanje nije bilo ispunjeno - rekao je Zeman.

Uloga Zemana, tada u funkciji premijera Češke, u bombardovanju Jugoslavije pošto je odlučio da ne stavi veto iako su oštro protiv bombardovanja bili neki ministri njegove vlade u Češkoj je ponovo došla u žižu pažnje nakon Zemanove posete Srbiji prošle sedmice i najave da će izneti predlog da Češka povuče priznanje tzv. Kosova.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko tzv. Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila protiv bombardovanja Jugoslavije, kao Zemanov osećaj krivice.

On je kao češki premijer dao saveznicima u NATO češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog tzv. Kosova a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

NEVIĐENA DRAMA! Mladić krenuo da se BACI SA MOSTA - policajac ga uhvatio u poslednjoj sekundi, munjevitom reakcijom spasio život (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.