Vučić sa generalnom zamenicom NATO: Alijansa poštuje našu vojnu neutralnost (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa generalnom zamenicom NATO: Alijansa poštuje našu vojnu neutralnost (FOTO)

Saradnja je znatno unapređena, kao i međusobno poverenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Rouz Gotemiler razgovarali su u Beogradu o međusobnom političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu srpskog predsednika i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Vučić je istakao da je saradnja između Srbije i NATO-a umnogome unapređena, kao i da je pojačano uzajamno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poverenje.

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namera da taj status menja, ali je čvrsto opredeljena da sarađuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i bezbednosti u regionu.

Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO-a i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta, dodao je predsednik Vučić.

- Zamenica generalnog sekretara NATO-a Gotemiler ponovila je stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima - navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je rekao da je izuzetno važno da NATO i dalje sprovodi principijelan i statusno neutralan odnos prema KiM i naglasio da je za Srbiju NATO neizostavan faktor regionalne stabilnosti, a Kfor veoma važan faktor bezbednosti i opstanka srpske zajednice na KiM, kao i očuvanja srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korišćenje povereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske vlade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.