Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 18:32

Vučić sa Stoltenbergom u Briselu: NATO je posvećen KFOR-u i njegovoj misiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg poručio je da je Severnoatlantska alijansa posvećena misiji KFOR, koja obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Stoltenberg, u vezi sa određenim glasinama oko ostanka KFOR-a na KiM, bio jasan u svom odgovoru da KFOR i snage NATO-a nastavljaju da se fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti.
Jens Stoltenberg je, na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferenciji za medije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nakon sastanka u Briselu, rekao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da ulaže napore u toj oblasti decenijama.

Misija KFOR-a je, kako kaže, najočiglednija demonstracija te posvećenosti NATO-a jer ta misija obezbeđuje bezbedno okruženje i garantuje slobodu kretanja na osnovu mandata UN.
NATO je posvećen KFOR-u i njegovoj misiji, poručio je šef NATO-a.
Dodao je da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koja poštuju prava svih zajednica da se postigne trajan mir, koji garantuje prosperitetnu budućnost za sve.
Pozvao je dve strane se angažuju kada je reč o normalizaciji odnosa.
Stoltenberg napominje da je NATO posvećen snažnom partnerstvu sa Srbijom, ističući da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije.
"Kao suverena zemlja, Srbija ima pravo da bira svoj put", naveo je Stoltenberg dodajući da partnerstvo sa NATO-om može doneti koristi građanima Srbije, ali i regionu.
Stoltenberg dodaje da NATO sarađuje sa Srbijom, obučava srpske oficije kako bi učestvovali u mirovnim misijama.
"Naša saradnja donela je veliku korist i nadam se nastavku partnerstva", kaže šef NATO-a.
Odgovarajući na pitanje novinara o povećanju broja vojnika iz Hrvatske, kao članice NATO-a, u misiji KFOR, Stoltenberg je rekao da svi NATO saveznici deluju u okviru istog mandata UN i istih smernica.
"To zavisi koji saveznici daju najveći doprinos toj misiji i ti brojevi variraju tokom vremena. Pozdravljam našeg NATO saveznika Hrvatsku i oni deluju po istom mandatu i okvirima kao i druge trupe koje su deo KFOR-a. Svaka promena u misiji KFOR-a i tim okvirima mora da bude dogovorena konsenzusom od strane svih 30 saveznika", rekao je šef NATO-a.
Vučić: Stoltenberg jasan u odgovoru na određene glasine Napominjući da je ovo vrlo važan sastanak za Srbiju, predsednik Vučić je naglasio da je vrlo zadovoljan sadržajem razgovora sa Stoltenbergom.
"Dobili smo mnogo uveravanja od Stoltenberga o svim bezbednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti. To je bilo nešto što smo tražili i mislim da će to doneti mir ljudima ne samo na KiM već i u celom regionu", kaže Vučić.
Dodaje da je sa šefom NATO-a razmotrio različita pitanja važna za ceo region, Kosovo i Metohiju, vazdušnom prostoru.
"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan izjavom Stoltenberga da poštuje neutralnost Srbije i suverenitet Srbije. Nismo bili podsticani, a kamoli primoravani od strane Stoltenberga da postupimo drugačije i smatramo se partnerima", naveo je Vučić.
Rekao je da će do kraja oktobra i početkom novembra biti obeleležno 15 godina Partnerstva za mir. Predsednik je tim povodom pozvao Stoltenberga da poseti Beograd i Srbiju.
"Nadam se da će naći dovoljno vremena i razloga da poseti Srbiju, mislim da bi to bila sjajna potvrda naših dobrih odnosa i da će to podstaći naše odnose u budućnosti", rekao je predsednik.
Vučić naglašava da je učinio "sve što je u njegovoj moći" da ubedi Stoltenberga da je Srbija potpuno i stopostotno posvećena procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da sa Prištinom postigne kompromisno rešenje.
"Obojica znamo da je to proces i nadamo se da ćemo imati dovoljno snage da taj proces dovršimo na pozitivan način, moramo čuvati mir i stabilnosti koji su uvek bolja opcija od nasilja, incidenata, nemira", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je uputio zahvalnost šefu NATO-a što je uvek bio spreman da razmotri sva velika i važna pitanja sa Srbijom, što je uvek bio otvoren.
"Srbija će ostati i očuvati svoju neutralnost. To ne znači da nećemo povećati nivo naših zajedničkih aktivnosti, potpuno sam siguran da možemo da postignemo više, i da možemo više sarađivati u budućnosti", naveo je Vučić.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se nada da je pogrešno razumeo neke glasine, ističući da su ga reči generalnog sekretara umirile.
Naglasio je da Stoltenberg dobro razume situaciju u regionu i Srbiji, zna sve naše probleme i kako se sa njima nositi.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg s Vučićem: Nema promene mandata, Kfor ostaje na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2021

Svih 30 članica NATO, uključujući SAD, su predani misiji Kfora na Kosovu i za Kfor nema promene mandata, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i time opovrgao glasine da neke sile traže povlačenje Kfora.

Nastavak na N1 televizija...

Stoltenberg: KFOR ostaje neizmenjen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2021

Generalni sekretar NATO potvrdio je da nema nikakvih izmena u mirovnoj misiji KFOR na Kosovu. “Svih 30 saveznika NATO-a, uključujući i Sjedinjene Američke Države, posvećeni su KFOR misiji. Misija KFOR-a je najopipljiviji i najkonkretniji izraz posvećenosti NATO-a celom regionu”, poručio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.