Vlada Makedonije čestitala gradjanima i poslanicima izmene Ustava

Izvor: Beta, 11.Jan.2019, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Makedonije čestitala gradjanima i poslanicima izmene Ustava

Vlada Makedonije čestitala je večeras gradjanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU.Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrdjuju makedonski identitet i državni suverenitet, "gradjani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države"."To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes gradjana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "medjunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrdjivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih gradjana".Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti medjunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti "makedonsko/Gradjanin Republike Severne Makedonije"."Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve gradjane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČESTITKA MAKEDONSKE VLADE: Makedonski jezik će biti međunarodno priznat, a himna i zastava ostaju iste i zaštićene! Otvorili smo novu budućnost!

Izvor: Kurir, 11.Jan.2019

Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti, saopštila je makedonska vlada nakon izglasavanja ustavnih izmena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Severna Makedonija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.