Većina građana protiv članstva u NATO-u, Beograđani najviše

Izvor: RTS, 23.Mar.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina građana protiv članstva u NATO-u, Beograđani najviše

Većina građana, njih 84 odsto, ne podržava članstvo Srbije u NATO-u, dve trećine građana (66 odsto) veruje da se NATO bombardovanje SRJ moglo izbeći, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa "Ninamedijom".
Istraživanje u kome su se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pitanja o razlozima bombardovanja, saradnji Srbije sa Alijansom i prihvatanju izvinjenja vojnog saveza izjašnjavala 1.203 građanina, u periodu od 16. do 20. marta ove godine, pokazalo je da Beograđani najmanje žele da vide Srbiju u NATO-u, čak dvostruko manje od stanovnika južne i istočne Srbije.

Izvinjenje NATO-a ne bi prihvatilo 62 odsto ispitanih, dok bi jedna trećina ispitanika, uglavnom mladih, to uradila.
Izvinjenju se najviše protive ispitanici 30–44 godina, kao i osobe iz regiona Beograda i Zapadne Srbije sa Šumadijom.
Većina smatra i da Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, njih 68 odsto, a odnose Srbije i NATO-a građani su ocenili prelaznom ocenom – dva, međutim, najveći broj ispitanika ih ocenjuje jedinicom, a samo 3,6 odsto građana smatra te odnose odličnim, prenosi Tanjug.
Kada su u pitanju razlozi NATO bombardovanja, najveći broj građana navodi politiku Slobodana Miloševića (17%), interes i političke razloge SAD i Zapada (15,2%), etničko čišćenje Srba na Kosovu (12,6%) i uzimanje teritorije Kosova od Srbije (10,5%). 8,5% ne zna da navede odgovor na ovo pitanje, 6,6% smatra da je u pitanju demonstracija sile, 6,2% navodi antisrpsku politiku, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 4% slučajeva, navodi se u istraživanju. Zbir odgovora po "srodnosti" dao bi, međutim, drugačiji rezultat pa bi tzv. strani faktor bio veći krivac od domaćeg - prim.red. (Dopunjeno 24. 03. 2018.)
Kada je reč o saradnji, podržavaju je uglavnom više i visoko obrazovani, odnosno 26 odsto ispitanih, a 66 odsto se protivi saradnji Srbije i Alijanse.
U Institutu podsećaju da 19 godina od bombardovanja još nije utvrđena odgovornost "političkih elita" za politiku devedesetih, te da, kako kažu, državne institucije nisu utvrdile ni približan broj žrtava bombardovanja.
Pozivajući se na podatke Fonda za humanitarno pravo, Institut navodi da je u NATO napadima potvrđeno da je život izgubilo ukupno 758 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Većina građana protiv članstva u NATO-u, Beograđani najviše

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2018, 11:16

Većina građana, njih 84 odsto, ne podržava članstvo Srbije u NATO-u, dve trećine građana (66 odsto) veruje da se NATO bombardovanje SRJ moglo izbeći, a najveći broj vidi politiku Slobodana Miloševića kao razlog za bombardovanje (17 odsto), pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.