Uvlačenje BiH u NATO, po modelu Makedonije i Crne gore, put u nove konflikte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvlačenje BiH u NATO, po modelu Makedonije i Crne gore, put u nove konflikte

Srđan Perišić, savetnik za politička pitanja predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, izjavio je da NATO preko bošnjačkih političara vrši pritisak na Republiku Srpsku s ciljem da BiH postane članica tog saveza, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira što to može izazvati novi konflikt u BiH.

On smatra da je sličan scenario i u Makedoniji i Crnoj Gori te da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takvi pritisci vode ka stvaranju nestabilnosti.

"Građani u Crnoj Gori su većinski protiv članstva njihove zemlje u NATO i zbog toga nije bilo referenduma, konsenzusa. Slično je i u Makedoniji, gde je na referendumu odbačeno učlanjenje u NATO, ali to nikoga ne interesuje, Makedonija se bez većinske volje naroda gura u članstvo. To u obe zemlje izaziva raskole i konflikt, što se posebno vidi u Crnoj Gori. Na redu je učlaniti BiH u NATO na isti način, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira što to može izazvati novi konflit u BiH", naveo je Perišić.

Način na koji se to radi u BiH je nelegalan i nelegitiman, rekao je on.

Kako je rekao, "izvodi se putem Veća ministara, koji je u tehničkom mandatu, preko famozne Komisije za NATO integracije, na čije sednice ne dolaze srpski članovi. Uz sve to, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju rad Predsedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu sa oktobarskim izborima. Da li su oni svesni da zbog NATO BiH može da ima samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja".

On je rekao da Komšić i DŽaferović otvoreno i nezakonito realizaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO povezuju sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

"Ta ucena je upravo stvaranje uslova za blokiranje BiH u evropskim i regionalnim poslovima i za nestabilnost BiH na unutrašnjem planu ka izazivanju novog konflikta", istakao je Perišić, prenosi Srna.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.